Drama v britském parlamentu? Poslanecké návrhy mohou rozpoutat peklo

Sedm pozměňovacích návrhů k vládnímu plánu pro další postup ohledně brexitu posunul do dnešní poslanecké rozpravy předseda britské Dolní sněmovny John Bercow. Pozornost médií i politiků se soustřeďuje na dva z nich: jeden otevírá cestu k hlasování o odkladu brexitu, ten druhý navrhuje, aby kontroverzní severoirskou pojistku v "rozvodové dohodě" Británie s Evropskou unií nahradila nespecifikovaná "alternativní ujednání" pro zachování hladkého provozu na irské hranici. Výsledky hlasování by mohly být v obou případech velmi těsné.

Plán vypustit pojistku z brexitové dohody předložil vlivný předseda skupiny konzervativních poslanců Graham Brady a podporu mu dnes v Dolní sněmovně vyjádřila i premiérka Theresa Mayová. Šlo o poměrně mimořádný krok, neboť předsedkyně vlády tím v podstatě argumentovala proti části dohody s EU, kterou sama dojednala. Dříve navíc uváděla, že bez pojistky zajišťující volnou hranici mezi Irskem a Severním Irskem se dohoda o brexitu neobejde.

Návrh získal kromě podpory vlády také přízeň poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) a mnoha euroskeptických konzervativců, ovšem i pouhá hrstka rebelů z Konzervativní strany jej může odsoudit k neúspěchu. Zároveň se dá očekávat, že na požadavek nahradit severoirskou pojistku mlhavými alternativními mechanismy by EU nereagovala vstřícně.

Hlasovací blok začne v Dolní sněmovně ve 20:00 SEČ a Bradyho návrh přijde na řadu jako poslední. Na čtvrtém místě aktuálního programu je plán labouristické poslankyně Yvette Cooperové, který má podporu opozičních stran i některých konzervativců. Pokud by byl přijat, uložil by vládě umožnit 5. února hlasování o alternativním zákonu stanovujícím podobu brexitového procesu. Tento zákon by zase vládu nutil usilovat o odklad odchodu z EU, kdyby do 26. února nebyla schválena dohoda o jeho podmínkách.

Jakýmsi doplňkem k návrhu Cooperové je opatření z dílny konzervativce a bývalého generálního prokurátora Dominica Grievea, který rovněž podporují představitelé vícero stran. Požaduje, aby v únoru a v březnu vždy jeden den v týdnu neplatilo pravidlo, že vládní návrhy mají v parlamentu přednost před těmi od řadových poslanců. To by vytvořilo prostor k projednání nejrůznějších variant pro další směřování britského odchodu z Unie.

Schválenými pozměňovacími návrhy k vládní strategii pro další postup se kabinet nemusí řídit, byl by však pod velkým politickým tlakem, aby tak učinil. Tento měsíc už se Mayová jednou takto parlamentu podřídila.

Další tři dnešní pozměňovací návrhy se různými způsoby snaží odvrátit brexit bez dohody. Ten zbývající, který je na programu jako první, předložil lídr labouristů Jeremy Corbyn a požaduje hlasování o labouristickém brexitovém plánu, jakož i o možnosti vypsat nové referendum. Není jisté, že o všech sedmi opatřeních se nakonec bude hlasovat, jejich autoři je mohou kdykoli před koncem poslanecké rozpravy stáhnout.

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie Theresa Mayová Demokratická unionistická strana (DUP)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy