Třetí agent zapojený do otravy Skripala je stále v Británii? Není jasné, proč neodletěl

Třetí ruský agent podezřelý z loňské otravy bývalého důstojníka ruské rozvědky Sergeje Skripala a jeho dcery může být stále na území Spojeného království. Podle informací deníku The Daily Telegraph na poslední chvíli zrušil svou rezervaci na let do Moskvy, kterým se měl vrátit spolu s dalšími dvěma ruskými agenty.

Agent ruské vojenské rozvědky GRU přicestoval do Británie na falešné jméno Sergej Fedotov ve stejný den jako dva další, kteří se v Salisbury neúspěšně pokusili zavraždit bývalého špiona Skripala nervovou látkou Novičok. Měl zarezervován stejný let zpět do Moskvy, podle zjištění deníku však svůj let na poslední chvíli zrušil a z Británie nevycestoval.

It appears the @BritishArmy are back at the #skripal house in #Salisbury today to dismantle the roof and make the property safe #novichok pic.twitter.com/x8pKEjyy0s

— Ben Birchall (@BenBirchallUK) 4. února 2019

Není jasné proč, avšak podle deníku se tím zvyšuje pravděpodobnost, že Fedotov v Británii zůstal minimálně několik dnů po použití armádního jedu novičok proti Skripalovi. "Stále se může pohybovat po Británii," řekl deníku nejmenovaný zdroj. Zůstat mohl proto, že zjistil, že Skripal pokus o otravu přežil.

Fedotovův falešný pas se lišil pouhými několika čísly od dokladů Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Podobal se také tomu, který používal jiný agent GRU Eduard Šišmakov, obviněný z podílu na neúspěšném pokusu o puč v Černé Hoře. Později vyšlo najevo, že Petrov a Boširov byli ve skutečnosti Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, oba vyšší důstojníci GRU.

Pravá identita ani role Fedotova v travičském pokusu dosud nebyla objasněna. Podle jedné z teorií byl tím, kdo z Ruska přivezl látku novičok a předal ji oběma kolegům z GRU. Zatímco Miškin a Čepiga byli zachyceni průmyslovými kamerami v den útoku, snímky Fedotova chybí, neboť pravděpodobně do Salisbury, kde se pokus o otravu odehrál, nikdy neodjel. Dříve se rovněž pracovalo s verzí, že Fedotov byl v Anglii na průzkumné misi, která měla monitorovat pohyb Skripala, který britské rozvědce MI6 prodával informace o ruských tajných službách.

Podle ruského serveru Fontanka.ru v archivech, databázích či na sociálních sítích nejsou po Fedotovovi žádné stopy. Na své jméno v Rusku nevlastní žádný majetek, vozidlo ani telefon. Podle záznamů agent navštívil Spojeného království v roce 2016, 2017 a 2018. S Miškinem letěl také do České republiky, podle britského deníku očividně s úmyslem sledovat Skripala, který údajně předával informace českým tajným službám. Je možné, že plukovník Skripal, který žil po výměně odhalených špiónů v roce 2010 v Británii, byl cílem agentů GRU alespoň čtyři roky.

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.
Sergej Skripal

Británie obvinila dalšího Rusa v případě pokusu o otravu Skripala

Britská policie oznámila, že obvinila třetího Rusa v případě pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018. Za útok nervově paralytickou látkou novičok už Británie v nepřítomnosti stíhá agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, nově policie obvinila Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Více souvisejících

Sergej Skripal Velká Británie Novičok (nervový plyn) Rusko GRU

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

Miliardy pro Kyjev. EU schválila vyzbrojení a obnovu Ukrajiny z výnosů ze zmrazených ruských aktiv v hodnotě 210 miliard eur

Státy Evropské unie dosáhly předběžné průlomové dohody, aby Ukrajině poskytly další miliardy finančních prostředků na zbraně a střelivo pocházející ze zisků získaných ze zmrazených aktiv ruské centrální banky držených v bloku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy