Španělsko v další politické krizi? Premiér Sánchez zvažuje předčasné volby

Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez zvažuje vypsání předčasných parlamentních voleb, konat by se mohly 14. dubna. S odvoláním na nejmenované vládní zdroje to dnes uvedla agentura EFE. Vládnoucí socialisté mají v dolní komoře parlamentu, která bude ve středu hlasovat o státním rozpočtu na tento rok, méně než čtvrtinu křesel a podle agentury Reuters je možné, že návrh neprojde. Španělská média už měsíce spekulují, zda a kdy se budou předčasné volby konat.

Jestliže parlament rozpočet na rok 2019 neschválí, mandát menšinové socialistické vlády, která měla působit do června 2020, skončí dříve. Na konferenci v Madridu to dnes řekla mluvčí socialistů Adriana Lastraová. Zda budou vypsány předčasné volby, rozhodne premiér Sánchez, dodala. Vláda na dotaz agentury Reuters ohledně předčasných voleb zatím nereagovala.

#Breaking: Huge protest going on in #Madrid in #Spain against the socialist government of "Pedro Sanchez", and his partners against the coup separatists #Catalan and in favour of electoral advancement. pic.twitter.com/nbdFAGLtqp

— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) 11. února 2019

Sánchezův menšinový kabinet se potýká s problémy, aby pro podporu rozpočtu získal většinu. Je odkázán na hlasy menších stran, včetně katalánských separatistů, kteří uvedli, že budou hlasovat proti.

V úterý, tedy den před hlasováním o rozpočtu, začíná v Madridu proces s bývalým vedením Katalánska. Celkem 12 politiků, včetně exministrů regionální vlády, je obžalováno kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska. Devíti z nich hrozí za vzpouru 16 až 25 let vězení.

V pátek místopředsedkyně španělské vlády Carmen Calvová oznámila, že vláda končí jednání s katalánskými separatisty. Ti stále požadují referendum o nezávislosti, které je pro centrální vládu nepřijatelné. Madrid byl ochoten k jiným ústupkům, například poskytnout regionu vyšší finanční nezávislost.

V případě vypsání předčasných voleb připadá v úvahu podle zdrojů agentury Reuters jako datum ještě 26. května, kdy Španělé volí zástupce do Evropského parlamentu a místní správy.

Podle předvolebních průzkumů by konzervativci, pravý střed a krajní pravice, kteří se ke Katalánsku stavějí přísněji než Sánchez, mohli dohromady získat dostatek hlasů na vytvoření vládní koalice.

Související

Více souvisejících

Španělsko Pedro Sánchez volby ve Španělsku

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy