Únosce italského školního autobusu promluvil. Děti chtěl použít jako štít

Italský řidič původem ze Senegalu, který ve středu u Milána unesl autobus s 51 dětmi a později ho zapálil, chtěl dojet na milánské letiště, odletět z něj do Afriky a školáky přitom použít jako štít. Podle agentury ANSA tak dnes svůj čine vězení vysvětlil 47letý Ousseynou Sy. Dohnala ho k němu italská migrační politika vedoucí k smrti migrantů ve Středozemním moři. Pomoc přivolali dva chlapci - Egypťan a Maročan. Jeden z nich předstíral, že se arabsky modlí a přitom volal svému otci. Dětem se podařilo z autobusu za asistence policie utéct.

"Už nějakou dobu jsem o tom přemýšlel. Chtěl jsem dojel na (letiště) Linate, vrátit se do Afriky a děti použít jako štít," vysvětlil dnes svůj čin Sy. "Benzin jsem rozlil proto, aby policisté nestříleli," dodal. Muž zakryl přední okna černými prostěradly, z vozu odstranil bezpečnostní kladívka, od dětí vybral mobily a jejich doprovodu nařídil, ať jim spoutá ruce stahovacími páskami. Sy dnes tvrdil, že dětem nechtěl ublížit, v autobuse ale podle školáků křičel, že to nikdo nepřežije.

Jednomu ze studentů se podařilo svůj mobil ukrýt. Pak předstíral, že se arabsky modlí, ale ve skutečnosti volal svému otci, že řidič dvě školní třídy místo cesty do tělocvičny unesl. "Můj syn splnil svůj úkol. Bylo by pěkné, kdyby dostal italské občanství," řekl Chálid Šiháta, otec 13letého Ramyho.

Policisté autobus lokalizovali, zablokovali třemi auty a zatímco dva z nich zaměstnávali řidiče, další násilím otevřeli zadní dveře, kudy školáci utekli. Autobus mezitím začal hořet.

Ramyho rodina pochází z Egypta, chlapec se narodil v roce 2005 v Itálii, ale oficiálních dokumentů se zatím nedočkal. "Rádi bychom v této zemi zůstali. Když jsme se včera (ve středu) shledali, pevně jsem ho sevřel v náručí," líčí shledání se statečným synem Šiháta. Další chlapec, jemuž se podařilo zavolat o pomoc, je 13letý Maročan Adam. I on se narodil cizincům v Itálii, ale v této zemi to neznamená automatické nabytí italského občanství. O to musí oficiálně požádat ve věku 18 let.

Vicepremiér Luigi Di Maio se staví za to, aby Ramy občanství získal: "Pro záchranu spolužáků riskoval svůj život. Poradím se o tom s premiérem (Giuseppem) Contem. "Případ ověřujeme. Teď musíme prostudovat dokumenty a pak to vyhodnotíme," řekl k věci ministr vnitra a druhý z vicepremiérů Matteo Salvini.

Jak Di Maio, tak Salvini si ale přejí, aby o občanství přišel řidič. Salvini jej v médiích dokonce nikdy nenazval Italem, mluvil o italském občanovi senegalského původu. Salvini loni prosadil kontroverzní zákon o bezpečnosti a migraci, na jehož základě může být o italské občanství připraven naturalizovaný migrant, který spáchá teroristický čin.

Vyšetřovatelé se snaží zajistit video, který muž před činem umístil na soukromý kanál na internetové platformě a v němž svým italským a senegalským známým osvětluje svoje pohnutky. Ve videu stejně jako při výslechu řekl, že ho k činu dohnala italská imigrační politika.

"Měl to být signál Africe - aby Afričané zůstali v Africe, a neumírali tak dál na moři," vysvětlil ve vězení. Uvedl, že je zastáncem myšlenky panafrikanismu a že doufá ve vítězství pravice v Evropě, protože tak už "by Afričané nepřicházeli". "Byla to má osobní volba. Už jsem se nemohl dívat na to, jak děti trhají žraloci," řekl Sy novinářům.

V říjnu 2018 dostal Sy roční podmínečný trest za sexuální obtěžování 17leté dívky. V roce 2007 mu bylo kvůli řízení v opilosti pozastaveno řidičské oprávnění. Ve společnosti Autoguidovie, kde pracuje od roku 2002, tehdy nahlásil nemoc, a tak se jeho nadřízení nic nedozvěděli. Ve firmě začínal jako uklízeč, nikdy s ním nebyly problémy. Spolupracovníci a sousedé o něm mluví jako o srdečném a spolehlivém muži. Dříve byl ženatý s Italkou, s níž má dvě děti ve věku 12 a 18 let.

OSN odhaduje, že při cestě do Evropy přes moře se v roce 2018 utopilo anebo bylo prohlášeno za nezvěstné 2297 lidí. Tvrdou migrační politiku prosadil v nové vládě zejména Salvini.

Související

Více souvisejících

Itálie Autobusy Senegal

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy