Nové boje v Libyi mají už desítky obětí. Je potřeba příměří a dialog, apeluje EU

Lidé v Libyi nepotřebují další boje, nutný je naopak dialog a politická dohoda, prohlásila dnes při příchodu na jednání ministrů zahraničí zemí EU šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Ministři dnes podle ní společně zdůrazní potřebu prosadit v Libyi humanitární příměří, které z místa nynějších bojů umožní evakuaci civilistů a zraněných, ale především jasnou podporu Evropy pro návrat k politickým jednáním.

Desítky mrtvých si v posledních dnech v Libyi vyžádalo nové kolo násilí. Jednotky Libyjské národní armády (LNA), která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí polní maršál Chalífa Haftar, se snaží obsadit hlavní město Tripolis a bojují se silami mezinárodně uznané vlády, která tam sídlí.

Situace v zemi je podle Mogheriniové stále více znepokojující. Libye je přitom pro Evropu jedním z klíčových míst při zvládání migrační krize. EU například podporuje budování tamní pobřežní stráže, která brání vyplouvání plavidel s migranty či je zachytává ještě v pobřežních vodách této severoafrické země. Nevládní organizace i agentury OSN ale kritizují situaci v libyjských uprchlických střediscích.

#Libya #FAC "I just spoke to @UN SE @GhassanSalame. I think the first message we need to pass is the full implementation of humanitarian truce. Avoid any further military action and escalation. And return to the political negotiations" @FedericaMog pic.twitter.com/oC19spP8DN

— European External Action Service - EEAS ?? (@eu_eeas) 8. dubna 2019

"Můj osobní dojem je, že Libyjci další boje nepotřebují, potřebují dialog a politickou dohodu," prohlásila dnes při příchodu na jednání v Lucemburku Mogheriniová. O situaci ráno telefonicky hovořila se zmocněncem OSN pro Libyi, kterým je Ghassan Salamé. EU podle ní stejně jako naprostá většina mezinárodního společenství podporuje jeho přetrvávající snahy o národní konferenci a dialog.

Z Tripolisu podle OSN od 4. dubna před boji uprchlo 2200 civilistů a dá se čekat, že budou utíkat další. Vládní síly i LNA hovoří zatím o desítkách obětí.

Nynější situace je podle Mogheriniové výzvou pro různé frakce v zemi a jejich vůdce, "aby překonali své možná osobní zájmy a sloužili svým občanům, kteří chtějí obrátit list". Nejde o nic menšího než o sdílení jak zdrojů a moci, tak i zodpovědnosti za řízení země, která má potenciál uspět, pokud budou její vůdci ochotni využívat své postavení zodpovědně a přestanou spolu bojovat, dodala Mogheriniová.

K okamžitému ukončení bojů vyzval také americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Spojené státy jsou podle něj proti Haftarově ofenzivě a také ony vyzvaly k okamžitému ukončení vojenských operací namířených na libyjské hlavní město.

Související

Federica Mogherini

Bývalá eurokomisařka Mogheriniová bude proti pravidlům rektorkou školy EU

Bývalá šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová zřejmě získá díky podpoře od Evropské komise místo rektorky prestižního Evropského kolegia v Bruggách. Napsal to francouzský list Libération, podle něhož by její jmenování do dobře placené pozice porušilo interní pravidla této postgraduální školy evropských studií.
Írán, ilustrační foto

Írán obnovuje připojení k internetu. Krvavé protesty prý rozdmýchal Západ

Úřady v několika íránských provinciích dnes začaly obnovovat přístup k internetu, který byl v zemi přerušen kvůli protestům proti zdražení benzinu. Íránská agentura Fars oznámila, že připojení přes pevnou linku opět funguje mimo jiné v části metropole, znovu dostupné jsou i sociální sítě. Protesty začaly minulý týden v pátek a podle organizace Amnesty International při nich přišlo o život přes 100 lidí, což ale Teherán nepotvrdil.

Více souvisejících

Federica Mogherini Libye EU (Evropská unie) Chalífa Haftar

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy