Finsko obrátí doleva? Volby by mohla po 20 letech vyhrát sociální demokracie

Ve Finsku se v neděli 14. dubna uskuteční parlamentní volby, v nichž je favoritem středolevá Sociálnědemokratická strana Finska v čele s Antttim Rinnem. Ústředním tématem předvolebních debat byla reforma zdravotnických a sociálních služeb, kterou země podle expertů nutně potřebuje kvůli rychle stárnoucí populaci a již nevyhovujícímu systému sociálního zabezpečení.

Premiér Juha Sipilä a jeho středopravý kabinet podali 8. března demisi s odůvodněním, že se jim nepodařilo jejich plán zdravotnické a sociální reformy prosadit. V průzkumu veřejného mínění televize YLE z minulého týdne skončila Sipiläova centristická strana Finský střed až na čtvrtém místě. Za sociálními demokraty s 20,1 procenta obsadila druhou příčku konzervativní Národní koaliční strana s 15,8 procenta a v těsném závěsu za ní pravicová nacionalistická Strana Finů s 15,1 procenta.

Strana Finů v posledních měsících získávala na popularitě, částečně díky sílícím protiimigračním náladám, které vyvolala série případů sexuálního zneužití nezletilých muži zahraničního původu, napsala agentura Reuters.

Všechny hlavní politické strany nicméně před nadcházejícími volbami, které rozhodnou o složení 200členného zákonodárného sboru, řekly, že s pravicovými nacionalisty nebudou spolupracovat. V čele Strany Finů stojí od roku 2017 zastánce tvrdé linie Jussi Halla-aho, který prosazuje zpřísnění protiimigrační politiky a vystoupení Finska z Evropské unie.

Halla-aho proslul řadou kontroverzních výroků na adresu imigrantů, ale například i Řeků sužovaných dluhovou krizí. V roce 2009 byl Halla-aho souzen pro podněcování etnické a náboženské nenávisti, když na svém blogu napsal, že islám je náboženství, které posvěcuje pedofilii. Jindy zase prohlásil, že okrádat kolemjdoucí a žít na úkor daňových poplatníků je kulturní, a možná i genetickou charakteristikou Somálců.

Kysymys vihreille: Miksi kolmansista maista kotoisin olevat turvapaikanhakijat voidaan käännyttää Venäjälle mutta ei Ruotsiin? Onko Venäjä oikeasti turvallisempi maa kuin Ruotsi?https://t.co/Paxruzw2qO

— Jussi Halla-aho (@Halla_aho) 4. dubna 2019

Pokud ale Strana Finů potvrdí své dobré výsledky z průzkumů veřejného mínění, může ve Finsku nastat podobná situace jako v sousedním Švédsku, kde se tradiční politická uskupení snažila čtyři měsíce vytvořit vládu bez protiimigrační strany Švédští demokraté, která si od minulých voleb výrazně polepšila a v 349členném parlamentu získala 62 míst.

Sipiläova vláda si kladla za cíl vymanit Finsko z tříleté recese, což se jí nakonec v roce 2015 podařilo, a zabránit zvyšování zadluženosti země. Loni dokázal kabinet po dlouhé době zadluženost dokonce snížit. Tyto kroky si ovšem žádaly úsporná opatření, jako například snižování podpory v nezaměstnanosti, zmrazení důchodů či zkrácení placené dovolené pro pracovníky ve veřejném sektoru, což vládě výrazně ubralo na popularitě.

Favorizovaná Sociálnědemokratická strana Finska v předvolební kampani slibovala zvýšení daní, kromě jiného spotřební daně či daně z kapitálového zisku, aby mohla sociální systém podpořit. "Musíme posílit náš sociální systém - a na to jsou potřeba peníze," vysvětlil bývalý odborový předák a vůdce strany Rinne. Zvýšení daní také podle něj pomůže v boji se sociální nerovností ve finské společnosti, která se za středopravé vlády prohloubila. Pokud sociální demokraté vyhrají, chtějí mimo jiné zvýšit všechny státní důchody nižší než 1400 eur měsíčně o 100 eur.

V červenci převezme Finsko na půl roku předsednictví Evropské unie, evropská politika ale podle finského tisku mezi klíčová předvolební témata nepatřila. V zahraniční politice je pro Finy aktuálnější otázka případného vstupu do Severoatlantické aliance, s níž Helsinky již nyní úzce spolupracují. Debatu o možném členství Finska v NATO vyvolala především angažovanost Ruska na Ukrajině. Finové s Ruskem sdílejí 1340 kilometrů dlouhou hranici. "Ve Finsku se vždy říkalo, že největší hrozba přichází z východu," uvedl ekonom a volební expert Juha Tervala z univerzity v Helsinkách.

Množství voličů již odevzdalo svůj hlas v uplynulých dnech v předběžném hlasování, které probíhalo od 3. dubna. V neděli se volební místnosti otevřou v 9:00 místního času (10:00 SELČ) a uzavřeny budou ve 20:00 místního času (21:00 SELČ). Výsledky hlasování budou pravděpodobně zveřejněny do půlnoci místního času, uvedl server Bloomberg.

Související

Finský parlament

Finský premiér Sipilä utrpěl zdrcující porážku, odejde z čela své strany

Odcházející finský premiér Juha Sipilä se rozhodl, že po neúspěšných parlamentních volbách odstoupí z čela strany Finský střed. Informovala o tom dnes agentura AP. Nedělní parlamentní volby ve Finsku těsně vyhráli sociální demokraté (SDP), kteří tak zvítězili poprvé od roku 1999. Druhá skončila protiimigrační Strana Finů a na třetím místě konzervativní Národní koaliční strana.

Více souvisejících

volby ve Finsku Finsko uprchlíci NATO Juha Sipilä

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy