Smrt nadějné novinářky v Londonderry: Z jejího posledního tweetu mrazí

Rok poté, co se přestěhovala do Londonderry, mladá severoirská novinářka Lyra McKeeová napsala, jak se těší na "lepší časy, které jsou před námi, a na to, že už jednou provždy bude konec veškerých bombových i střelných útoků".

Ve čtvrtek v noci, jen o tři měsíce později, 29letá McKeeová ve svém posledním vzkazu na twitteru zveřejnila fotografii z nepokojů v severoirském Londonderry s popiskem: "Derry dnes v noci. Absolutní šílenství." Chvíli poté ji zastřelil ozbrojený muž patřící k irským katolickým nacionalistům, který svou zbraní mířil na policii, napsala agentura Reuters.

Terrible news from Northern Ireland. My thoughts are with the family of Lyra #McKee, who was murdered while doing her job as a reporter. We must do everything to ensure journalists' safety and to preserve freedom of the press. #NorthernIreland

— Manfred Weber (@ManfredWeber) 19. dubna 2019

Podle policie za útokem nejspíš stojí nacionalistická organizace Nová IRA. Tři desetiletí sektářského násilí v Severním Irsku mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila na velikonoční Velký pátek v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Nová IRA (Irská republikánská armáda) velkopáteční dohodu odmítá.

Investigativní novinářka McKeeová, která se narodila několik let před uzavřením mírové dohody, byla podle přátel a známých vycházející hvězdou, velmi vzdělanou ženou a talentovanou autorkou, která i při psaní o náročných tématech nezapomínala na lidský rozměr. "Byla inspirativní myslitelkou a novinářkou," napsal na twitteru místopředseda irské vlády Simon Coveney.

The Government condemns in the strongest possible terms the fatal shooting of journalist and writer Lyra McKee in Derry. We are all full of sadness after last night’s events. We cannot allow those who want to propagate violence, fear and hate to drag us back to the past.

— Leo Varadkar (@LeoVaradkar) 19. dubna 2019

Zveřejnil rovněž záznam z debaty, na které McKeeová v roce 2017 vyzývala věřící a mladé lidi z řad homosexuálů a transgenderových osob (LGBT), aby spolu komunikovali a snažili se změnit náhled církve na osoby s jinou sexuální orientací.

Severoirská novinářka otevřeně hovořila i psala o tom, jaké to je vyrůstat jako lesbička v nepřátelském prostředí. Její příspěvek v blogu z roku 2014 nazvaný "Dopis mému čtrnáctiletému já" vyvolal tolik uznání, že byl podle něj natočen krátký film. Již v roce 2006 získala cenu pro mladé novináře a o deset let později ji ocenil i časopis Forbes, když ji zařadil mezi "30 talentů mladších 30 let", které je dobré v médiích sledovat. "Vášní McKeeové je naprosto se zabrat do témat, které ostatní nezajímají," napsal o ní tehdy Forbes.

V loňském roce podepsala McKeeová s britským vydavatelstvím Faber & Faber smlouvu na napsání dvou knih o případech zmizení mladých lidí, které se staly během tří dekád sektářského násilí.

Související

Lyra McKee

Severoirská policie našla zbraň, kterou loni zastřelili novinářku

Severoirská policie našla zbraň, kterou pachatel loni v Londonderry zastřelil novinářku Lyru McKeeovou. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Policisté doufají, že se jim z pistole podaří získat důkazy, na základě kterých by mohli obvinit střelce. Jeho totožnost podle svých slov už znají.

Více souvisejících

Lyra McKee (novinářka) Severní Irsko Velká Británie ira

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy