Vodafone odhalil špionážní zadní vrátka u Huawei

Telekomunikační skupina Vodafone se ohradila proti tvrzení agentury Bloomberg, že bezpečnostní mezery v zařízení čínské společnosti Huawei mohly v roce 2011 této firmě umožnit neoprávněný přístup do pevné sítě mobilního operátora Vodafone v Itálii. Vzápětí se proti takovému tvrzení ohradil i Huawei, informovala agentura Reuters.

"Bezpečností mezery (takzvaný backdoor - zadní vrátka), na které odkazuje Bloomberg, se týkaly protokolu Telnet. Ten zcela běžně dodavatelé v oboru využívají pro provádění diagnostických funkcí, ale není dostupný z vnější sítě. Chybné je tvrzení agentury Bloomberg, že to 'mohlo dát společnosti Huawei neoprávněný přístup do pevné sítě operátora v Itálii'", sdělil ČTK mluvčí společnosti Vodafone v České republice Marek Steiger.

Bloomberg v úterý s odkazem na lidi obeznámené se situací také napsal, že zranitelnost přetrvala v zařízení i po roce 2012, a to i v Británii, Německu, Španělsku a v Portugalsku. Vodafone se firmy Huawei údajně držel kvůli příznivým cenám.

Proti tvrzení agentury Bloomberg se vzápětí ozvala i společnost Huawei. "Není absolutně nic pravdivého na domněnkách, že Huawei ve svém zařízení ukrývá zadní vrátka," cituje z vyjádření Huawei londýnská redakce agentury Reuters. Huawei dodal, že zpráva Bloombergu odkazuje na běžné potíže při vývoji, které byly hned v té době vyřešeny, tedy před sedmi lety. To ve své zprávě připouští i Bloomberg.

"Kromě toho nemáme žádný důkaz o neoprávněném přístupu. Nešlo o nic jiného než o omyl, kdy nedošlo k odstranění diagnostické funkce po vývoji. Tyto problémy identifikovalo nezávislé bezpečnostní testování, které iniciovala společnost Vodafone v rámci našich rutinních bezpečnostních opatření," uvedl mluvčí Steiger. "Potíže v té době společnost Huawei odstranila," dodal.

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma čelí tlaku zejména ze strany Spojených států, podle kterých mohou technologie Huawei znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Před výrobky Huawei a také další čínské firmy ZTE pak na konci loňského roku varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Huawei podezření opakovaně odmítá. Postoj zemí Evropské unie k této záležitosti je nejednotný.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei vodafone

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 50 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy