Poradce britského expremiéra špehoval pro Československo, vypátral tisk

Poradce někdejšího britského premiéra Harolda Wilsona spolupracoval s československou tajnou službou a předal jí například informace z rozhovorů předsedy vlády s americkým prezidentem Lyndonem Johnsonem. S odvoláním na dokumenty československé Státní bezpečnosti (StB) to dnes napsal britský bulvární nedělník Mail on Sunday (MS). Stejné noviny před časem uvedly, že pro Československo špehoval i britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson.

Podle MS spolupracoval s československou rozvědkou v 60. letech minulého Ernest Fernyhough, poradce britského labouristického premiéra Harolda Wilsona, který stál v čele vlády v letech 1964 až 1970 a znovu v letech 1974 až 1976. Fernyhough pracoval v letech 1964 až 1967 jako Wilsonův parlamentní tajemník, jehož úkolem je jednat za předsedu vlády s poslanci.

Českoslovenští špióni podle dokumentů citovaných pravicovým bulvárním listem poprvé navázali kontakt s Fernyhoughem, kterému přidělili krycí jméno Koza, v roce 1958. Tehdy byl ještě poslancem za Labouristickou stranu.

Mail on Sunday, který je sesterským nedělníkem listu Daily Mail, dále napsal, že snaha přimět Fernyhougha k užší spolupráci s československou tajnou službou nebyla příliš úspěšná až do roku 1966, kdy jej StB po nějaké době opět kontaktovala. V dokumentech z této doby podle novin stojí, že českoslovenští špioni od Fernyhougha obdrželi "zprávu o situaci kolem libry v době, kdy hrozilo nebezpečí její devalvace" a také "informace o britsko-amerických vztazích včetně telefonického rozhovoru mezi Wilsonem a Johnsonem".

Fernyhough, který zemřel v roce 1993, dostával podle Mail on Sunday za své služby jen skromné odměny, například alkohol či čokoládu. V roce 1967 jemu, jeho manželce a přátelům tajná služba údajně zaplatila dovolenou v Československu.

Jak postupně klesal Fernyhoughův vliv v britské politice, opadal podle listu, který se odvolává na dokumenty z českého Archivu bezpečnostních složek, také zájem československých špiónů o spolupráci s ním. V roce 1972 StB rozhodla, že už neexistují "žádné nové aspekty či příležitosti pro rozvoj" spolupráce s labouristickým politikem.

Mail on Sunday už v květnu napsal, že s československou komunistickou rozvědkou v 60. letech minulého století spolupracoval také současný britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson. StB údajně poskytl desítky zpráv, včetně vysoce citlivých informací o jaderných zbraních. Osmdesátiletý Robinson obvinění odmítl.

Již loni bulvární deník The Sun přinesl zprávu, že šéf britských labouristů Jeremy Corbyn se v 80. letech nejméně třikrát setkal s příslušníkem StB. Corbyn uvedl, že to bylo nevědomky, protože ho považoval za československého diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal nějaké tajné informace.

Související

Ilustrační foto

Britský politik patrně nevěděl, že spolupracuje s rozvědkou ČSSR

Poradce někdejšího britského premiéra Harolda Wilsona Ernest Fernyhough v 50 a 60. letech poskytoval informace československé rozvědce, podle materiálů Archivu bezpečnostních složek ale pravděpodobně nevěděl, komu informace dodává a rozvědčíky považoval za diplomaty. ČTK to dnes řekla Světlana Ptáčníková z Archivu bezpečnostních složek. Na spolupráci Fernyhougha s československou rozvědkou upozornila o víkendu britská média.

Více souvisejících

Ernest Fernyhough (špión) Harold Wilson (expremiér UK) StB Velká Británie Československo historie

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy