Gladiátorské zápasy v ulicích Británie? Mladíci na sebe útočí noži, mají za to peněžní odměny

Velká Británie se potýká s gangy mladíků, kteří útočí noži. Stanice BBC zjistila, že tyto akty násilí jsou finančně podporovány vůdci gangů. Teenageři si tak mohou vydělat až 1 000 liber (27 000 korun).

Vůdci liverpoolských gangů nechávají vypsat na hlavu mladých příslušníků z konkurenčních gangů odměnu. Jeden takový chlapec sdělil BBC, že skupina mladíků zaútočila na jeho nejlepšího přítele, na kterého byla vypsána odměna 1 000 liber. Oběť skončila v nemocnici, odměnu si rozdělili dva teenageři.

Podle tohoto zdroje, který z obav z následků přál zůstav v anonymitě, vůdcové gangů řeknou takovýmto mladíkům „tady je pět set liber pro každého, běžte a udělejte to.“ A oni to udělají, „protože si myslí, že dostanou další peníze a budou mít před staršími členy gangu větší respekt.“

Podle policie vzrostly za loňský rok útoky nožem v Merseyside o 35 procent Celkem se odehrálo 1 231 případů.

Chlapec tvrdí, že lidé chodí sledovat zápasy „urovnávačů“, plánové boje s cílem vyřešit spory mezi gangy. To potvrzuje i sociální pracovník Alan Walsh, který spoluorganizuje kampaň „Opravdoví muži nenosí nůž“. „Dostali jsme se do fáze, která připomíná zápasy gladiátorů. Aréna je v ulicích a gangy vyhlašují odměnu,“ uvedl s tím, že je „stále v šoku“ z odměn za útok nožem.

Podle bývalého probačního úředníka Jamese Rileyho, který učí děti o rizicích spojených s gangy, bývala tradičně odměna za hlavu člena nepřátelského gangu spojena spojena se zločiny spáchanými střelnou zbraní.

Tento posud k nožům dle něj souvisí s tím, že starší členové gangu se chtějí vyhnout trestu. „Starší členové gangu si chtějí udržet distanc – chtějí se vyhnout zatčení. Nechtějí si ušpinit ruce. Vědí, že mají k dispozici zásoby mladých lidí, které mohou zneužít ke svým cílům,“ uvádí Riley.

V květnu stanice Sky News uvedla, že britské gangy mladistvých na sociálních sítích zveřejňují „srovnávací tabulky“, ve kterých se chlubí počtem násilných činů, které spáchaly. Např. za útok na hlavu pachatel získá 50 bodů, úder do hrudi je za 30 bodů, zatímco do paže je jen za 5 bodů.

Podle posledních statistických údajů v Anglii a Walesu bylo v letech 2017/2018 nožem zabito 285 lidí. Jedná se o největší číslo od konce druhé světové války.

Celkově se v tomto období událo 22 041 přestupků spojených s noži a dalšími zbraněmi. Jedná se o největší číslo od roku 2010. Jeden z pěti odsouzených nebo obžalovaných byl ve věku od 10 do 17 let.

Související

Německá policie

Velké razie v Berlíně a Hamburku. Policie provedla zátah na zločinecké klany

Německá policie provedla rozsáhlé razie proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně, Hamburku a spolkové zemi Braniborsko. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy, sdělilo berlínské státní zastupitelství na twitteru. Na zátahu se podílelo kolem 500 policistů.
Ministerstvo vnitra

Policie obvinila 12členný gang, pomáhal cizincům k neoprávněnému pobytu v ČR

Policie obvinila dvanáctičlennou skupinu Čechů i cizinců z napomáhání k neoprávněnému pobytu v Česku. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Gang podle něj vyhledával muže i ženy ze sociálně slabých vrstev a platil jim za to, aby se na ministerstvu vnitra vydávali za druhy občanů takzvaných třetích zemí.

Více souvisejících

gangy Velká Británie zbraně Policie Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy