Česko za poslední měsíc několikrát odvrátilo katastrofu v Německu

Německo se poslední měsíc několikrát potýkalo s výrazným problémem v distribuční síti elektrické energie. Na pomoc musela přispěchat i elektřina z Česka. Na vině jsou pravděpodobně bezohledné metody spekulantů na trhu s energiemi.

"6., 12. a 25. června došlo v německých elektrických sítích k prudkému kolísání,“ uvedl pro Der Spiegel provozovatel sítě Amprion.

Problém vycházel ze situace na trhu s operativními energetickými zálohami, které slouží dorovnávání aktuálních energetických potřeb. Může se jednat o výkyvy probíhající i v řádech pouhých minut.

I přesto je potřeba na tyto drobné výpadky myslet, protože můžou způsobit zásadní komplikace zejména velkým průmyslovým podnikům.

Hrozbu blackoutu vyvolala situace, kdy cena těchto minutových rezerv stoupla až na 37 856 Eur za megawatthodinu. Nejnižší ceny se však pohybují kolem 10 eur za megawatthodinu.

Nárůst cen tak způsobil problémy v systému a hrozil vypnutím elektrické sítě. Na pomoc museli přispěchat evropští partneři a to i z Česka.

„ČEPS ve dnech 12. 6., 25. 6. a 26. 6. poskytovala havarijní výpomoc německé společnosti Tennet ve výši až 400 MW a těmito dodávkami pomáhala udržet v Německu vyrovnanou výkonovou bilanci," sdělila pro server Aktuálně.cz Kristýna Foubíková z odboru komunikace společnosti.

Podle expertů oslovených Der Spiegel spekulanti na trhu tuto situaci vyvolali záměrně za účelem maximalizace svých zisků.

„Současná zákonná regulace trhu s vyrovnávací energií není podle společnosti Next Power Plants dostačující k tomu, aby těmto manipulacím zabránila,“ píše zahraniční deník k systémovému problému, který situaci zapříčinil. S nedostatkem výrobních kapacit elektrické energie nemá problém nic společného.

Související

Více souvisejících

Německo Elektřina blackout elektrárny

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy