"Duhový mor"? Duka si notuje s kontroverzním arcibiskupem, který drsně útočí na LGBT

Hlava české katolické církve, kardinál Dominik Duka podpořil krakovského metropolitu, arcibiskupa Marka Jendraszewského, jenž čelí kritice po kázání proti sexuálním menšinám, a vybídl ke stejnému kroku i slovenskou a maďarskou církev, povšiml si dnes polský zpravodajský server Onet.

Arcibiskup Jendraszewski nedávno v kázání prohlásil, že "po naší zemi už nekráčí rudý mor, ale objevil se nový, neomarxistický, který si přeje ovládnout naše duše, srdce a mysl - ne rudý, ale duhový".

Arcibiskupa za tato slova kritizovala polská levice, liberálové a homosexuálové, a to i kvůli červencovému útoku extremistů na pochod za práva sexuálních menšin v Bialostoku. Před arcibiskupovým sídlem v Krakově mlčky demonstrovali homosexuálové s transparenty typu "Nejsem mor" a "Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému".

Z kardinálova vyjádření si Onet povšiml, že podle Duky se témata ideologie LGBT (zkratka zahrnuje lesby, gaye, bisexuály a transgenderové osoby) rozšiřují o ateistickou a satanistickou agendu. Připomněl také Dukův odpor vůči karnevalovému průvodu hrdosti LGBT v Praze od jeho počátku.

Jendraszewski před třemi lety vystřídal v Krakově kardinála Stanislawa Dziwisze, který proslul jako nejbližší spolupracovník papeže Jana Pavla II. Jendraszewského polská média pokládají za představitele konzervativního křídla katolické církve a výrazného stoupence současné vlády strany Právo a spravedlnost (PiS). V minulosti například vyzval věřící, aby se za úspěch PiS modlili. Také ostře kritizoval polského ombudsmana, když se postavil za dodržování práv homosexuálů.

Vládnoucí konzervativní strana podle agentury AP učinila z LGBT ústřední bod své kampaně před říjnovými parlamentními volbami. V ní gaye a lesby zobrazuje jako hrozbu pro společnost a rodinu.

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka Církev Polsko Homosexuálové Marek Jendraszewski (arcibiskup)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy