Romové už nebudou dostávat peníze, ale jen potraviny

Bratislava - Příjemci sociálních dávek, kteří se dopouštějí trestných činů, přestupků, respektive se nesnaží najít si práci, by už neměli dostávat hotovost. Místo ní by dostávali od státu potraviny a další základní životní potřeby. S touto strategií přišla strana Směr budoucího slovenského premiéra Roberta Fica, píše dnes deník Sme.

Podle deníku tak chce budoucí vláda řešit problémy se slovenskými Romy. Ovšem budoucí ministr vnitra Robert Kaliňák zdůraznil, že nová opatření by se týkala každého, nejen Romů. "Jestliže daňový poplatník podporuje lidi v hmotné nouzi, je zapotřebí, aby i oni byli aktivní," mimo jiné se odvděčili například kvalitním občanským soužitím, vysvětlil. "Je přirozené, že každý, kdo se chová slušně, má mít více výhod než ti, kdo se slušně nechovají." Kaliňák dále řekl, že větší důraz než dosud by měl být brán i na přestupky, nejen na trestné činy. Ficův Směr chce sociální dávky dělit nejen podle počtu dětí nebo účasti na aktivačních pracích, ale i právě podle toho, jestli jejich příjemci páchají přestupky či trestné činy. Plán počítá s tím, že za přestupky dětí by byli zodpovědní rodiče. Podle Fica ale Slovensko nedokáže řešit problém, pokud na evropské úrovni neprosadí jisté ústupky v rozsahu lidských práv. Směr nechce dávky pachatelům přestupků a lidem, kteří se nesnaží najít si práci, zastavit úplně. Pouze by nedostávali hotovost, nýbrž potraviny a další potřeby, například oblečení, které by nešly na účet obcí, ale státu. Systém by vláda kombinovala s programem podpory práce pro mladé lidi, který spolufinancuje Evropská unie. Směr nerezignuje ani na internátní školy pro romské děti, ale tuto záležitost by řešil až později, napsal Sme. S tímto plánem přišel Směr už před dvěma lety, přičemž nepočítal s plošným vzděláváním v tomto typu škol, nýbrž jen s několika pilotními projekty. Nedostatečné znalosti jsou jednou z příčin, proč si obyvatelé osad nedokážou najít práci a jsou odkázáni na sociální dávky. Proti internátním školám se staví romský aktivista a poslanec Peter Pollák. Lacinější a efektivnější by bylo celodenní vzdělávání romských dětí. Po škole by si dělali úkoly pod dohledem pedagogů, připravovaly by se i na život mimo osady a večer by se vracely ke svým rodinám, s nimiž by tak nepřerušily vazby.

Související

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

Více souvisejících

Slovensko Romové

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 42 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy