Slováci, kteří byli rukojmími albánských aerolinií, přiletěli domů

Bratislava - Jedenáct zaměstnanců společnosti Air Slovakia ve středu přiletělo z albánské Tirany do Bratislavy, píše portál deníku Sme. V Tiraně byli zadržováni tři dny, zjevně se stali rukojmími albánských aerolinií v jejich obchodní válce s Air Slovakia.

Dvanáctý člen posádky jednoho ze slovenských letadel v Tiraně zůstává, prý má problémy s pasem.

"Byl jsem zoufalý," vypověděl po příletu jeden ze zaměstnanců Air Slovakia. "Z Albánie jsem nemohl odletět kvůli případu, který se stal v Bratislavě," řekl.

Na bratislavském letišti v neděli neplánovaně přistál Boeing 737-300 se stovkou lidí na palubě. Letoun který mířil z Tirany do italské Boloně, měla pronajatý od Air Slovakia společnost Albania Airlines.

Air Slovakia oznámila, že boeing přistál pro technické problémy. Televize Joj sdělila, že za tím patrně nebyly technické problémy, ale dluhy. Albánci prý neplatili včas za pronájem letadla a slovenští piloti dostali příkaz přistát v Bratislavě. Letoun tam zůstává a pasažéři odletěli náhradním letadlem.

Sme celý případ označuje titulkem únos za únos.

Zprávu o odklonu letu do Boloně podle jednoho ze slovenských "zajatců" líčila albánská státní televize jako únos. Krátce nato poslaly Albanian Airlines seznam členů posádky jednoho slovenského letadla na tiranské letiště se vzkazem, že nikdo z nich nesmí opustit letiště.

Zadržení Slováci říkají, že jim Albánci nevyhrožovali. Jen je varovali, aby se nepokoušeli letiště opustit.

"Nakonec nás ubytovali v hotelu a vše nám platili. Neměli jsme dost peněz, ze slíbených diet jsme dostali jen zlomek," uvedl zaměstnanec Air Slovakia.

Nedostatek peněz zaměstnanci Air Slovakia pociťují už od září – od té doby nedostali celou výplatu piloti, stevardům krátí peníze od října.

To, že za případem je vyjednávání aerolinií o penězích připustil i obchodní manažer Air Slovakia Tomasz Zeglinski. "Rozhodne soud," odpověděl na otázku, kdo komu vlastně dluží peníze.

Air Slovakia podala na albánské aerolinky žalobu.

Představitel Air Slovakia však popírá, že by slovenskou posádku v Albánii zadržovali. Na otázku, proč se Slováci nevrátili jedním ze dvou firemných letadel, která jsou v Tiraně, Zeglinski odvětil, že důvodem byl "mediální tlak vyvíjený na posádku v Albánii".

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Terorismus Slovensko

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 29 minutami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

včera

včera

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Pavlovi se odchod Pirátů z vlády nelíbí

Prezident Petr Pavel se vyjádřil k aktuální situaci na české politické scéně, kde premiér Petr Fiala navrhl odvolání Ivana Bartoše, šéfa Pirátů, z funkce ministra pro místní rozvoj. 

včera

Izraelská armáda při útoku na Bejrút zabila velitele Hizballáhu

Izraelská armáda v úterý oznámila, že při útoku na Bejrút zabila velitele militantního hnutí Hizballáh Ibráhíma Muhammada Kabísího. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy