VIDEO: Rakouská armáda náborovým klipem uráží ženy

Vídeň - Rakouská armáda svým náborovým klipem uráží ženy. V jejím klipu nechybí nic, co mají mladí rádi – hezké dívky, skvělá auta, hluboké dekolty pro pány a svalnatí chlapci pro slečny – schází mu ale ironie, píše ve svém sobotním vydání Deník.

Rakouská armáda se snaží získat nové členy. Jenže kampaň zaměřená na mladé kolem 18 let se jí zvrtla. Jeden z filmových spotů dokázala vysílat pouhé tři dny. Místo nadšení totiž pobouřil. Hlavně ženy. A tak drahý klip armáda raději stáhla.

Spot se inspiroval ukrajinským náborovým filmem, ve kterém svalnatý voják přijíždějící v tanku vzbudí u slečinek více pozornosti než majitel drahého auta. Zatímco v?ukrajinské verzi dostane voják od dívek napít a pak odjede, v rakouské je to jinak.

Dívky se dychtivě rozeběhnou za tankem. Jak voják, tak majitel luxusního auta nabízí dívkám "pořádnou projížďku".

Nechybí ani jiné záběry – do hlubokého dekoltu, na dlouhé nohy v kozačkách nebo střih na vojáka, který rukou přejíždí hlaveň děla. "Pojďte k armádě, nabízí příležitosti mladým," zní poselství.

Videoklip je plný klišé, sexistický, bez úrovně, zlobí se nejen feministky. "Ukazuje to armádu jako by to byl jen mužský svět. Přitom dávno jsou jeho součástí i ženy, které dávno v armádě pracují," říká politoložka Judith Götzová v magazínu Spiegel.

"Ten klip je tak hloupý, až je geniální," tvrdí naopak Johann Millonig z marketingového oddělení armády v listu Süddeutsche Zeitung.

Armáda přiznala, že pracovala se stereotypy, které překročily určitou mez. Proto video stáhla. Aféra míří i do parlamentu. Zelení chtějí po ministru obrany Norbertu Darabosovi vědět, kolik peněz spot stál. Sám ministr v pátek klip odsoudil jako urážející ženy a slíbil, že vyvodí důsledky.

Související

Více souvisejících

Rakousko

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Válka v Gaze

Hizballáh v odvetě za útok pagery vypálil raketu na sídlo Mosadu

Libanonské proiránské hnutí Hizballáh se přihlásilo k odpovědnosti za středeční raketový útok na střední Izrael. Uvedlo, že balistickou raketou Kádir 1 mířilo na velitelství izraelské rozvědky Mosad nedaleko Tel Avivu. O útoku informoval zpravodajský web Times of Israel (TOI).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

včera

V Pásmu Gazy neumírají jen děti, ale celá OSN, varuje Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý prohlásil, že hodnoty OSN a Západu „umírají v Pásmu Gazy,“ zatímco konflikt pokračuje. Vyzval k vytvoření „aliance lidskosti“ s cílem zastavit Izrael, informuje server Economic Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy