Papež František požehnal Urbi et orbi, zmínil nepokoje v Sýrii i KLDR

Vatikán - Papež František dnes ve svém tradičním velikonočním poselství vyzval svět k míru. Konkrétně zmínil konflikt v Izraeli, Sýrii či KLDR, vyslovil se také proti ničení přírody. Požehnání Městu a světu (Urbi et orbi) pronesl pouze v italštině a na rozdíl od svých předchůdců vynechal pozdravy věřících v desítkách světových jazyků. Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu tedy letos nezazněla ani čeština.

V řeči, kterou František pronesl před 250.000 lidmi, popřál mír celému světu a zdůraznil přitom zejména konflikty na Blízkém východě. Zmínil také Severní Koreu či africký stát Mali. Odsoudil mimo jiné "nemorální" vyčerpávání přírodních zdrojů. "Pokoj celému světu, i když je rozdělen chamtivostí těch, co se ženou za snadnými zisky," řekl nejvyšší pontifik.Požehnání Městu a světu pak pronesl pouze italsky. Nenavázal tak na tradici zavedenou svými předchůdci, kteří zdravili věřící v desítkách jazyků.

Dnešní Hod boží velikonoční je v křesťanském kalendáři svátkem Zmrtvýchvstání Páně, kdy se na základě biblického svědectví připomíná vzkříšení ukřižovaného Krista.

Mše na slavnostně vyzdobeném prostranství před Svatopetrských chrámem začala po 10:00 SELČ, za chladného počasí jí přihlíželo několik desítek tisíc lidí z celého světa. Po jejím skončení se František pozdravil s hodnostáři a mezi jásajícími davy se projel v otevřeném automobilu. Nadšeným lidem kynul z bílého terénního vozu, s některými osobně promluvil a požehnal několika malým dětem.

Velikonoční neděle je hlavním svátkem církevního roku. Papež v sobotu večer sloužil velikonoční vigilie v bazilice svatého Petra, a v homilii během nich vyzval věřící, aby "vpustili vzkříšeného Ježíše do svého života". Totéž poselství zopakoval ve svém dnešním vzkazu na sociální síti Twitter. "I když jsi až dosud byl vzdálen Bohu, učiň malý krůček: on tě přijme s otevřenou náručí," stojí v něm dále.

Během dopolední mše papež nepronesl žádné kázání, na věřící se obrátí až krátce po poledni. Z balkónu svatopetrské baziliky pronese velikonoční poselství, které jeho předchůdci každoročně využívali jako příležitost vyjádřit znepokojení nad konflikty a popřát mír celému světu. Zazní také požehnání Městu a světu.

Související

Více souvisejících

Papež František Urbi Et Orbi

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy