Turecko v EU? Po demonstracích ne, deklaruje Německo

Berlín - Německo v současnosti nehodlá připustit vstup Turecka do Evropské unie. Důvodem je postup při potlačování nedávných protivládních demonstrací. Informuje server pravda.ru.

Zemí, která drží klíč pro případný vstup Turecka do EU, je dle názoru analytiků právě Německo. Zde však v této otázce nepanuje konsenzus. Nedávné protivládní protesty a jejich tvrdé potlačení ze strany policie ještě více posílily tábor odpůrců přistoupení Turecka do evropských struktur.

Pro další vývoj bude důležitý především výsledek nacházejících německých voleb. Stávající vláda kancléřky Angely Merkelové totiž k zaujímá ve věci spíše skeptické stanovisko.  Přístupové rozhovoru s Tureckem přitom byly oficiálně zahájeny již v roce 2005.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko sčítá hlasy ve volbách. Erdoganův favorit ztrácí

Opozice v Turecku si zřejmě po nedělních komunálních volbách udrží kontrolu nad klíčovými velkými městy. Vyplývá to z předběžných dílčích výsledků voleb zveřejněných tureckými médii. Tábor kolem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana si dal za cíl ovládnout velká města jako Istanbul, Ankara, Adana či Bursa.

Více souvisejících

Turecko Demonstrace v Turecku Německo

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy