Fašistický Zlatý úsvit se brání: Nevraždíme, my jsme oběti

Atény - Tři poslanci řecké neonacistické strany Zlatý úsvit obvinění z členství ve zločinecké organizaci byli propuštěni na svobodu. Čtvrtý zůstává ve vazbě. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný soudní zdroj. Při víkendovém policejním zásahu skončilo ve vazbě celkem 22 členů krajně pravicové strany. Jejich zadržení souvisí s vraždou levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase.

Mluvčí strany Zlatý úsvit Ilias Kasidiaris byl propuštěn na kauci 50.000 eur (1,3 milionu Kč) a nesmí vycestovat ze země. Další dva poslanci, Ilias Panajotaros a Nikos Michos, dostali rovněž zákaz opustit Řecko a čtvrtý zadržený zákonodárce - Jannis Lagos - zůstal ve vazbě.

Všichni čtyři před soudem v Aténách popřeli veškerá obvinění, která proti nim byla vznesena. Soudní líčení začalo v úterý a skončilo dnes časně ráno po osmnácti hodinách. Kasidiaris soudcům mimo jiné sdělil, že se stal obětí politického pronásledování.

Všechny poslance policie zadržela v sobotu spolu s vůdcem strany Nikolaosem Michaloliakosem. Čelí obvinění z podílu na množství útoků včetně zabití Fisase. Michaloliakos, který je podezírán z toho, že byl přímo zodpovědný za nelegální aktivity strany a je označován za autoritářského vůdce zhlížejícího se v německém nacistickém diktátorovi Adolfu Hitlerovi, by se měl objevit před soudem dnes odpoledne.

Za zpožděný zákrok vůči Zlatému úsvitu Řecko zaplatilo vysokou cenu, včetně několika vražd, na kterých se členové hnutí podíleli, ale i poškození jména země, jelikož se zdálo, že naše společnost toleruje rasismus a násilí. Když ale nakonec vláda, policie a soudy zakročily, postupovaly rychle a sebevědomě. To je známkou politické odvahy, protože nemálo hlasů v Nové demokracii, konzervativní straně premiéra Samarase, radilo nakládat s krajně pravicovou stranou opatrně, ve snaze odlákat některé její stoupence. Zákrok navíc velmi napomohl obnově důvěry ve veřejné instituce a stát.

V aféře jde opravdu o hodně. Demokracie musí ukázat, že když se brání proti těm, kdo ji podlamují, postupuje spravedlivě a dostatečně transparentně, píše presseurop.eu. Ze soudního procesu musí být jasné, že jde o potrestání zločinů, nikoliv názorů (ať už jsou společnosti jakkoliv cizí nebo odporné, tak jak je tomu v tomto případě).

Musí být zároveň vidět, že úřady odvídá svou práci dobře a jsou schopny obviněným prokázat vinu. Jinak bude tah proti Zlatému úsvitu vnímán jako politický pogrom a po počátečním šoku jejích stoupenců jej strana bude moct využít ve svůj prospěch.

Související

Řecko

Volby v Řecku skončily pohromou pro nacionalisty, Zlatý úsvit propadl

Řečtí neonacisté z hnutí Zlatý úsvit, kteří se stali během ekonomické krize v zemi v minulých letech třetí nejúspěšnější stranou, se v nedělních parlamentních volbách do nového zákonodárného sněmu nedostali. Po sečtení hlasů z téměř 95 procent okrsků získal Zlatý úsvit jen 2,95 procenta hlasů, uvedla agentura AP. Pro vstup do parlamentu jsou potřeba tři procenta.

Více souvisejících

Zlatý úsvit Řecko

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy