Špičky EU gratulují Sobotkovi, těší se na nadcházející spolupráci

Brusel - Vrcholní představitelé Evropské unie José Barroso a Herman Van Rompuy blahopřáli novému českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, jehož vládu dnes jmenoval prezident Miloš Zeman. Oba zástupci unie zdůraznili, že se těší na nadcházející spolupráci.

Předseda Evropské komise José Barroso poznamenal, že jmenování nové vlády přišlo v důležitý okamžik jak pro Česko, tak pro celou Evropu. "Věřím, že významně přispějete k našemu společnému úsilí posunout společný evropský projekt úspěšně kupředu," napsal šéf komise novému předsedovi české vlády.

Van Rompuy, který předsedá summitům unijních států a někdy bývá označován jako "prezident EU", ve své gratulaci vyjádřil přesvědčení, že Česká republika bude i nadále hrát konstruktivní roli v evropských i regionálních otázkách. Těší se prý na setkání se Sobotkou na nejbližším unijním summitu v březnu.

Nová česká vláda už začala pracovat. Novým šéfem úřadu vlády by se měl stát dosavadní tajemník městského úřadu Slavkova u Brna Pavel Dvořák. Právě ze Slavkova pochází také předseda vlády. 

"V ideálním případě by se hlasování o důvěře vlády mohlo odehrát 18. února. Dohodli jsme se na harmonogramu přípravy programového prohlášení vlády, bude vytvořena pracovní skupina se dvěma zástupci z každé strany," řekl premiér Sobotka.

"Prezident musel přiznat porážku. Jeho ambicí bylo sestavit vládu, kde bude rozhodovat o jménech ministrů, případě o jméně premiéra. Překazil mu to neúspěch Rusnokovy vlády ve sněmovně i nepovedený puč v ČSSD. Plán, jak posunout ČR k poloprezidentskému systému, musel na nějakou dobu odložit," komentuje dnešní dění Petr Holub z Aktuálně.cz.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Bohuslav Sobotka José Manuel Barosso

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy