V SZ Anglii se objevila zvýšená radiace. Co se tam děje?

Londýn - V jaderném komplexu Sellafield v severozápadní Anglii, který je údajně největším a nejstarším jaderným provozem v Evropě, se dnes objevila zvýšená radiace. Vedení provozu posléze oznámilo, že ji způsobil přirozeně se vyskytující plyn radon, nikoli problém v jaderném zařízení. Provoz v Sellafieldu se nezastavil, ale v objektu zůstal jen omezený počet pracovníků.

"Naše monitory jsou mimořádně citlivé a zaregistrují každé vychýlení," uvedlo vedení provozu na svých webových stránkách. "Monitorovací systém nejprve zaznamenal přes noc zvýšenou úroveň aktivity. Po vyšetřování a analýze můžeme nyní potvrdit, že tato úroveň je důsledkem přirozeně se vyskytujícího radonu," dodalo prohlášení.

Radioaktivní plyn radon se vyskytuje v přírodě v půdě i horninách.

Vedení Sellafieldu nejprve stáhlo z objektu personál vyjma zaměstnanců nezbytných pro zachování provozu. "Zjištěné úrovně radiace jsou nad normálem, ale hodně pod úrovní, která by vyžadovala nějaký zásah personálu v objektu či mimo něj. Personál pokračuje v práci a zařízení jsou dále v provozu, zatímco pokračuje vyšetřování," uvedlo dnes dopoledne vedení provozu.

Sellafield byl prvním jaderným zařízením na světě, které poskytovalo elektřinu veřejnosti, ale v roce 2003 se zde s výrobou elektřiny přestalo. Od té doby se v něm rozebírají vysloužilá jaderná zařízení a recykluje se vyhořelé jaderné palivo. Je jedním ze dvou zařízení v Evropě - spolu s francouzským La Hague -, kde se vyhořelé jaderné palivo zpracovává. 

Akutní radiační syndrom (ARS) je zapříčiněn vystavením se ionizujícímu radioaktivnímu záření. Inkubační doba se snižuje a příznaky zesilují se stoupající dávkou radiace. Po ozáření se zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Po ještě větším ozáření je také riziko předčasného potratu pro těhotné ženy. Při větších dávkách nemocní často mají velmi omezenou krvetvorbu a tedy mají málo krevních složek, což vede k anémii a oslabení imunity.

V první fázi se objevuje bolest hlavy (migréna), zvracení (vomit), horečka (febrilie), krvácení (hemoragie), oslabená imunita, chudokrevnost (anemie) a průjem (diarea). Příznaky se zesilují se stoupající dávkou radiace. K úmrtí dojde buď v této nebo ve třetí fázi.

V druhé (latentní) fázi vypadají vlasy, zuby, může se odlupovat kůže a krvácení se stále zmírňuje, ale neustává. Dochází k postupnému zlepšování chudokrevnosti (anemie) nebo je pořád stejná. Bolest hlavy (migréna), nevolnost (nausea) a zvracení (vomit) může stále přetrvávat.

V primární fázi nebo po latentní fázi dochází k uzdravení nebo úmrtí na hemolýzu (rozpad červených krvinek). Poté nastává rekonvalescence, která se prodlužuje se stoupající dávkou radiace.

Za léčbu se považuje podávání krevní transfuze, analgetika (proti bolesti), antipyretika (proti horečce), léky posilující imunitu pacienta, v horším případě i transplantaci kostní dřeně nebo transfuzi krevních destiček (trombocytů). Důležitý je dostatek tekutin, informuje web nemoci.estranky.cz.

Související

Černobyl

Požár u Černobylu uhašen, oznámili hasiči. Doutnat ale bude ještě několik dnů

Požár v okolí bývalé jaderné elektrárny Černobyl se podařilo uhasit, ale tráva a porost budou doutnat ještě několik dnů, ohlásil dnes šéf ukrajinských záchranářů a hasičů Mykola Čečotkin prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Hasiči podle svého velitele nedovolili, aby se oheň přenesl na vojenské muniční sklady a úložiště jaderného odpadu v okolí odstavené elektrárny. Kyjevský starosta Viktor Kličko pokládal za vhodné ujistit veřejnost, že v přibližně 110 kilometrů vzdáleném hlavním městě radiace nestoupla.

Více souvisejících

radiace jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy