Kauza Babiš a StB pokračuje: K soudu by měl dorazit klíčový svědek

Bratislava - Výpovědí dvou bývalých agentů komunistické tajné policie StB by mělo v pondělí u bratislavského soudu pokračovat líčení ohledně žaloby nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše v souvislosti s archivními svazky Státní bezpečnosti, ve kterých je Babiš veden coby její agent. Očekává se, že soudkyně verdikt nevynese.

K soudu byl předvolán také někdejší nadporučík StB Július Šuman, jehož výpověď by patrně byla klíčová v celém případu. Právě Šuman podle archivních dokumentů získal Babiše v 80. letech k údajné spolupráci s StB coby agenta s krycím jménem Bureš. Šuman s medii nekomunikuje, naposledy údajně pobýval v cizině. Kromě Šumana má vypovídat i další bývalý pracovník StB.

Bratislavský soud dříve v tomto týdnu ČTK sdělil, že svědkům bylo doručeno předvolání a že se z účasti na stání neomluvili. Soud také uvedl, že verdikt s největší pravděpodobností vynesen nebude.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Tvrdí, že za komunistického režimu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se údajně zajímali o aktivity podniku. Šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu ovšem popřel, že byl agentem komunistické tajné policie. 

Ústav paměti národa na posledním líčení v případu, které se za účasti Babiše uskutečnilo koncem ledna, předložil soudu další dva spisy, ve kterých vystupuje agent Bureš. Podle těchto dokumentů Babiš za komunistického režimu prý informoval StB o svých kolezích z Petrimexu. Krycí jméno Bureš je zmiňováno i v dalších nejméně třech svazcích StB.

Týdeník Euro začátkem března vypátral další písemný záznam o tom, že Andrej Babiš působil v 80. letech jako agent Státní bezpečnosti. Takzvaný agenturní záznam se dá svým významem zařadit hned za zprávu o navázání spolupráce, která se nachází v torzu Babišova svazku u StB. Dalších několik záznamů o agentu Burešovi totiž pochází většinou z evidenčních přehledů. Naprostá většina listin zevnitř svazků byla zničena při skartacích koncem roku 1989. 

Z dokumentů v tomto svazku vyplývá, že se Babiš zapojil jako informátor StB do akce proti manažerovi vídeňské firmy Chemanol, která zprostředkovávala veškerý obchod Chemapolu a Petrimexu v Rakousku. Agenturní záznam, v jehož záhlaví je uvedeno Babišovo registrační číslo a krycí jméno, zpracoval 6. prosince 1984 František Hákač. Ten se jako řídící důstojník podle dokumentu sešel s Babišem, který je označován zavedenou policejní hantýrkou jako „pramen", píše server euro.e15.cz.

Babiš podle dokumentu popsal, co se dozvěděl o den dříve na jednání s obchodním zástupcem Chemanolu Alfredem Hicklem. Kapitán Hákač vyhodnotil informace svého agenta jako pravdivé. „Poznatky jsou získané seriózním pramenem," uvedl v záznamu.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš StB Slovensko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové věděli o ukrajinském vpádu předem. Utekli, aniž by se evakuovali nebo zničili dokumenty

Ruské vojenské velení očekávalo vpád do Kurské oblasti a několik měsíců připravovalo plány, jak mu zabránit. Údajně to vyplývá z dokumentů, které ukrajinská armáda našla na opuštěných ruských pozicích.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy