Babiš vyhrál: Jako agent StB byl veden neoprávněně, rozhodl soud

Bratislava - Český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu neoprávněně evidován coby její agent. Rozhodl o tom dnes bratislavský okresní soud. Vyhověl tak miliardáři slovenského původu, který chtěl žalobou očistit své jméno. Verdikt soudu není pravomocný.

"Soud neměl za prokázané, že navrhovatel vědomě spolupracoval se Státní bezpečností a že byl jejím agentem," řekla soudkyně v odůvodnění verdiktu. Dodala, že samotná evidence Babiše v archivních svazcích StB neprokazuje jeho vědomou spolupráci s komunistickou tajnou policii. Zdůraznila rovněž, že neexistuje písemný závazek Babiše spolupracovat s StB.

Babiš zažaloval slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který svazky po Státní bezpečnosti spravuje. Majitel holdingu Agrofert vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Tvrdil, že za komunismu coby pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.

Z archivních dokumentů vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten letos v dubnu ale u soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu, který začal v červnu loňského roku. I další příslušník StB Andrej Kuľha u soudu dříve vypovídal, že Babišův archivní svazek poukazuje pouze na nevědomou spolupráci současného šéfa hnutí ANO s komunistickou tajnou policií. Kuľha stejně jako Šuman měl coby pracovník StB Babišův svazek na starosti.

Jednání začalo po dvanácté hodině. Ani jedna ze stran už neměla žádné návrhy k doplnění dokazování. Soudkyně proto pokračovala čtením spisu. Babiš k soudu nepřišel, píše iHned.cz.

Právní zástupce Babiše Vladimír Ruman v závěrečné řeči prohlásil, že údaje o Babišovi jako agentovi zasahují do cti současného ministra financí. Není také žádný písemný ani ústní důkaz, že se spoluprací souhlasí. Babiš také nedostal žádnou odměnu za spolupráci, naopak bylo prokázané, že se na něj neoprávněně vyúčtovali náklady na občerstvení, když byl prokazatelně v zahraničí.

"Důkazy prokazují, že se Andrej Babiš nikdy nezavázal spolupracovat s StB a nikdy s ní jako agent nespolupracoval. Je prokázané, že jeho evidence jako agenta je neoprávněná. neoprávněný zásah do práva na ochranu jeho osobnosti," uvedl Ruman.

Právník ÚPN Pavol Poláček naopak zdůraznil, že rozhodnutí soudu může mít širší význam na právo ve společnosti. "Soud má všechny důvod proto, aby žalobu zamítl čistě z právních důvodů, aniž by se zabýval tím, zda je agent nebo ne," řekl v závěrečné řeči.

Podle jeho slov je důležité rozlišovat mezi samotnou evidencí (kterou vede StB) a zveřejněním této evidence (to spadá pod ÚPN). Ústav paměti národa tak nenese odpovědnost za chyby, kterých se dopustila státní bezpečnosti. Po soudu žádal, aby žalobu zamítl. "Andrej Babiš spolupracoval dobrovolně a vědomě s StB, a jako agent byl evidován oprávněně," uvedl Poláček a dodal, že Babiš byl veden jako agent a spolupráci podepsal. S důstojníky se setkal nejméně sedmnáctkrát.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš soudy StB

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajský úřad omezil vstup na Jesenicko. Tisíce neregistrovaných dobrovolníků mohou zablokovat cesty

Lidé se až na výjimky od pátečního poledne nedostanou na Jesenicko. Rozhodl o tom krajský úřad v Olomouci. Nekoordinovaný pohyb dobrovolníků podle něj může znamenat nebezpečí.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy