Sonda Rosetta po deseti letech dorazila ke kometě 67P

Darmstadt - Evropská sonda Rosetta se po deseti letech cesty sluneční soustavou dostala na oběžnou dráhu komety Čurjumov-Gerasimenko. Oznámila to dnes Evropská vesmírná agentura (ESA), která misi řídí. Rosetta bude mít na pozorování komety a analýzu jejího složení asi dva roky - tolik času by totiž měla strávit v blízkosti tohoto astronomického objektu.

Na povrch komety by měl na podzim doletět přistávací modul. Poprvé v dějinách tak bude sonda sestrojená člověkem obíhat kometu. Při setkání družic s kometami šlo dosud pouze o průlety."Jsme u komety," oznámil dnes v 11:29 SELČ zástupce ESA Sylvain Lodiot, řídící operaci. "Po deseti letech, pěti měsících a čtyřech dnech cesty, poté, co jsme pětkrát obletěli kolem Slunce a nacestovali 6,4 miliardy kilometrů, s potěšením oznamujeme, že jsme konečně tady," řekl ředitel ESA Jean-Jacques Dordain. Porozumět našim počátkům je zajisté nejlepší způsob, jak pochopit budoucnost, dodal Dordain. Rok 2014 tak označil za rok Rosetty.Dosažení oběžné dráhy komety umožnil klíčový zážeh zahájený v 11:00 SELČ, který trval takřka 6,5 minuty. Sonda pak musela kolem komety kroužit v trojúhelníkových útvarech, aby dokázala stabilizovat svou oběžnou dráhu. Do plánovaného listopadového vypuštění modulu Philae bude studovat plyn unikající z komety a analyzovat její vnitřní složení.Současným úkolem vědců je získat v krátkém čase dostatek informací o kometě, aby bylo možné bezpečně vypustit modul. ESA zatím například neměla možnost změřit gravitaci komety.Modul má pak po přistání odebrat vzorky z povrchu a vyhloubit do komety díru, aby prozkoumal i materiál pod povrchem. Kometa by měla umožnit pohled na období vzniku naší sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.Kometa Čurjumov-Gerasimenko svým tvarem mnohým připomíná kachnu, tvoří ji totiž dvě části spojené "krkem".Kometa je od země vzdálena na stovky milionů kilometrů, vyslané zprávě tak trvá déle než 22 minut, než k Rosettě dorazí, připomíná BBC. Kometa se pohybuje rychlostí 55.000 kilometrů za hodinu.ESA vyslala sondu do vesmíru v březnu 2004, startovala přitom z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. S klíčovými přibližovacími manévry začala sonda letos v květnu.

Související

Slova jako „průkopnický“, „revoluční“ a „nemožné“ se v dnešní době snadno přehazují, ale pokud jde o Aeolus, jsou pravdivá. Kdysi byl skutečně považován za „nemožný satelit“, překročil svou konstrukční životnost a stal se jednou z nejúspěšnějších misí, které kdy byly postaveny a uskutečněny, a jeho laser pro mapování větru výrazně zlepšil předpovědi počasí po celém světě.

ESA se pokusí o manévr, kterým při návratu na Zemi nasměruje družici Aeolus k zániku

Evropská kosmická agentura (ESA) se dnes pokusí o bezprecedentní manévr, při kterém chce nasměrovat vyřazenou družici Aeolus k dopadu do Atlantského oceánu. Sonda, která posledních pět let z oběžné dráhy monitorovala počasí, nebyla navržena pro kontrolovaný návrat na Zemi, ESA se ale přesto pokusí využít zbývající palivo, aby Aeolus navedla do vodního hrobu, napsal list The Guardian.

Více souvisejících

ESA (European Space Agency) sonda Rosetta kometa Čurjumov-Gerasimenko (67P)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy