Masakr 1. září v beslanské škole

Beslan - Je tomu deset let od děsivé tragédie, kdy se základní školy 1 ve městě Beslan v Severní Osetii na jihu Ruské federace zmocnili 1. září 2004 čečenští islamističtí separatisté. Ve školní budově bylo zadržováno jako rukojmí okolo 1200 žáků a jejich rodičů. Dodnes tato událost vyvolává lidem slzy v očích.

Ruský bezpečnostní sbor si s celou situací nevěděl rady. Tato situace byla pro Rusko zcela nová. Vyústila 3. září v masakr po explozi bomby, při které bylo zabito minimálně 338 civilistů z toho 186 byly děti, 10 příslušníků zvláštní jednotky a 31 teroristů, 783 lidí bylo zraněno.K útoku se přihlásil čečenský terorista Šamil Basajev. Podrobnosti útoku nejsou zcela známé a panují jisté rozpory v tom, kdo za příčinou exploze stojí. Budova školy je dodnes v havarijním stavu a je s výjimkou tělocvičny uzavřena.

Zdroj: YouTube

Základní údaje o teroristickém útoku v severoosetském Beslanu, od jehož zahájení uplyne 1. září deset let:    Beslan, Severní Osetie, město leží asi 15 kilometrů severně od Vladikavkazu, správního střediska Severní Osetie, Beslan má asi 37.000 obyvatel.

Osudné 1. září 2004Ve středu 1. září 2004 v 10:00 místního času (08:00 SELČ) vniklo asi 30 ozbrojenců do školy v městě Beslan v Severní Osetii a zadrželo asi 1120 lidí. Při přepadení přišlo o život 12 lidí a asi 50 dětem a jednomu dospělému se podařilo uprchnout.      Prezident Vladimir Putin přerušil dovolenou; v Moskvě uspořádal poradu s představiteli tzv. silových ministerstev. Hlavní vyjednávač, ruský pediatr Leonid Rošal, navázal s teroristy kontakt.      Členové komanda ve čtvrtek 2. září 2004 odmítli propustit rukojmí i nabídku volného odchodu do Čečenska nebo Ingušska a odmítli také potraviny, vodu a léky pro rukojmí. Poté propustili 10 žen a 16 dětí, včetně kojenců.       Teroristé povolili v pátek 3. září 2004 odvézt mrtvá těla. Po té, co se ke škole za tímto účelem přiblížily nákladní vozy, se v 13:05 místního času ozvala exploze a střelba. Skupina školáků se dala na útěk. Podle oficiální verze po nich teroristé začali střílet a ruské jednotky reagovaly neplánovaným útokem, do kterého se zapojili i příbuzní rukojmích. Důvodem exploze bylo, že teroristé z neznámých důvodů změnili rozmístění bomb a jedna přitom náhodně explodovala.     Krátce před půlnocí místního času velení ruských jednotek oznámilo, že odpor teroristů byl definitivně potlačen a bojové akce v areálu školy byly ukončeny; 31 ozbrojenců bylo zabito, jeden byl zadržen.

Mezi obětmi bylo mnoho dětíTeroristé zabili celkem 334 lidí z řad rukojmích (186 byly děti) a přes 700 zraněných (poslední oběť (žena) zemřela 1. srpna 2005).      O život přišlo také 13 příslušníků jednotek, které se na osvobozování podílely, a jeden místní občan.      Celkem (bez zabitých teroristů): 348 a přes 700 raněných - nejvíce obětí měly podle oficiálních zpráv na svědomí nálože odpálené teroristy, zřícená střecha a střelba teroristů. Bylo zlikvidováno 31 teroristů.

Kdo měl masakr na svědomí?17. září 2004 internetový server kavkazcenter.com oznámil, že k odpovědnosti za útok se přihlásil obávaný čečenský polní velitel Šamil Basajev. Podle Basajeva tvořilo teroristické komando deset čečenských mužů, dvě Čečenky, devět Ingušů, tři etničtí Rusové, dva Arabové a další Rusové z různých etnických skupin. velitelem opěrce v Beslanu byl čečenský polní velitel Ruslan Chučbarov, který měl přezdívku plukovník. Basajev, který byl v červenci 2006 zabit, v červenci 2005 svůj podíl na útoku v Beslanu popřel aby vzápětí oznámil, že byl k útoku dotlačen ruskými tajnými službami. Plánoval totiž útok ve Vladikavkazu, o kterém tajné služby věděli. Při pokusu o únik se poté prý "náhodou" ocitli v Beslanu.

Zadržený terorista Zadržet živého se podařilo pouze jediného teroristu, Nur-Pašu Kulajeva, který byl v květnu 2006 odsouzen k doživotí. Vzhledem k tomu, že ruská vláda vyhlásila moratorium na trest smrti, nemohl být odsouzen k hrdelnímu trestu.

Podle úřadů vyšetřování za smrt rukojmích mohou rebelové, kteří odpálili nálože nastražené ve škole. Teprve poté podle nich začaly zasahovat bezpečnostní jednotky. Většina pozůstalých a svědků tvrdí ale opak. Chaotickou osvobozovací akci odstartovaly podle nich ruské bezpečnostní síly, které na školu vypálily granáty a rozpoutaly tak sérii smrtících explozí. Tvrdí, že operace ruských jednotek byla zpackaná a vláda a soudy se snaží zakrýt skutečnou pravdu o jejich selhání.     Parlamentní vyšetřovací komise připustila, že operaci na záchranu rukojmích provázely chyby a nedostatky a že pochybili hlavně severoosetští policisté a bezpečnostní složky. Kritizovala také lži místních orgánů o skutečném počtu rukojmích. Odmítla ale přiznat odpovědnost ruských úřadů za vznik celé situace i za nepodařené osvobození školy.     V září 2004 byli odvoláni z funkce severoosetský ministr vnitra a šéf severoosetské Federální bezpečnostní služby (FSB). Tři policisté obvinění ze zanedbání povinnosti v souvislosti s masakrem byli omilostněni.

Tragídie ovlivnila další život v zemi     Několik dní po útoku bývalý ruský prezident Vladimir Putin oznámil sérii dalekosáhlých opatření k účinnějšímu boji proti terorismu, která výrazně posílila kontrolu Kremlu nad politickým životem země.     'Tragédie se stala námětem knih, písní a natočilo se o ní řada filmů a dokumentů. Masakru je například věnována píseň Black Widow's Eyes (Oči černé vdovy) britské legendární skupiny The Who. Útoku se totiž zúčastnily i takzvané "černé vdovy", příslušnice oddílu sebevražedných atentátnic, jejichž manželé nebo příbuzní zahynuli v bojích proti ruským jednotkám.

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Čečensko: Líheň islamistů, kteří terorizují celý svět. Výběr nejhorších masakrů

Paříž - Čečensko, autonomní republika Ruské federace v předhůří Kavkazu, zdevastovaly dvě války mezi místními separatisty a Ruskem a také teroristické útoky militantních separatistů a organizovaný zločin. Velké boje s čečenskými separatisty už ustaly před lety a republice vládne tvrdou rukou Ramzan Kadyrov, dávající najevo loajalitu k Moskvě. Čas od času však dají o sobě vědět islamisté, usilující o vytvoření islámského státu na ruském Kavkaze. Čečenskou stopu nese podle médií i sobotní útok nožem ve Francii, při kterém zahynul jeden člověk.

Více souvisejících

Beslanská tragédie (1.- 3. září 2004) Severní Osetie Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy