Putin jako Brežněv? Historik srovnává ruské vůdce a varuje

"Svět si dnes připomíná padesátileté výročí nástupu Leonida Brežněva do čela Sovětského svazu. Stranického spiknutí s cílem svrhnout popudlivého bývalého sovětského vůdce Nikitu Chruščova, který se stával problémem pro stranickou elitu. Byl nahrazen 'drahým Leonidem Iljičem Brežněvem'. Nemyslím si, že by ho někdo ve skutečnosti oslovoval jinak než 'drahý'," domnívá se ruský historik Pjotr Romanov. Ve svém komentáři pro server Moscow Times se zamýšlí nad paralelou mezi bývalým komunistickým vůdcem a stávajícím ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Období stagnace, nebo klidu?

"Brežněv zastával post generálního tajemníka v letech 1964-1982 (ve skutečnost v letech 1964-1966 vykonával funkci prvního tajemníka. Pozn. redaktora) a byl oblíbený jak u vládnoucí elity tak u sovětského lidu. Průzkum Centra Levada z roku 2013 odhalil, že 56% Rusů má k Brežněvovi pozitivní vztah, což z něj činí nejpopulárnějšího ruského vůdce 20. století. Období, které nyní politologové nazývají érou stagnace, bylo a stále zůstává v mysli lidí jako jedno z nejvíce prosperujících," uvádí historik.

"Zdá se mi, že pojem stagnace zde není příliš přesný. Je pravda, že země během té doby nezažila žádný velký skok vpřed, že tato pauza se ukázala být extrémně nevýhodnou a že Sovětský svaz za ni později zaplatil, ale naneštěstí tento time-out byl zároveň nevyhnutelný. Brežněv umožnil Sovětskému svazu nadechnout se před nástupem nových obtíží a výzev," píše Romanov.

"Tento fenomén se v ruské historii opakuje. Po přečkání těžkých časů a nástupu Romanovců se ruský lid s radostí ohlédl za klidnou vládou imbecilního cara Fjodora Ivanoviče a po náročných reformách Petra Velikého cítil nostalgii po ruské regentce Sofii Alexejevně," dodává expert.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Brežněvova doba byla také jedinou oázou klidu mezi Leninem, Stalinem a Chruščovem - tedy mezi revolucí, terorem a Chruščovovými chaotickými reformami na straně jedné a perestrojkou Michaila Gorbačova, po níž následovaly potíže 90. let na straně druhé. Ačkoliv někteří liberálové to mohou považovat za nechutné, zůstává skutečností, že lidé Brežněvovi odpustili válku v Afghánistánu, sovětské tanky v ulicích Prahy, jeho infantilní a idiotskou posedlost metály na klopy a nezřetelné projevy na stranických fórech," deklaruje historik.

"Naopak mají v paměti jiné věci - letní olympiádu v roce 1980 s okouzlujícím maskotem medvědem Míšou a jak se Brežněv vášnivě líbal s východoněmeckým vůdce Erichem Honeckerem. O Brežněvovi kolovaly vtipy, ale nebyly zlomyslné. Každý věděl, že miluje lov, ženy a pití - slabosti, pro něž má běžný Rus pochopení. A konečně, v průběhu tohoto období zřejmé stagnace se hluboko dole začaly probouzet hybné síly společnosti, které později umožnily velké změny. V Brežněvově éře tyto hybné síly představovaly disidentské hnutí a rozstoupí opozice v rámci komunistické strany, která později za Gorbačova přerostla v reformní politiku perestrojky," konstatuje komentář.

Ruský lid opět dřímá

"Dnešní doba je tak nějak podobná Brežněvovu období. Ruský lid znovu podřimuje, někde hluboko ve společnosti se zažehává blesk budoucích změn a populární vůdce, který je ve svém úřadu dlouho, šikovně vybudoval vztah mezi ním a jeho národem. Pokud lidé odpustili Brežněvovi válku v Afghánistánu, tak dnešní Rusko odpustí Putinovi západní sankce kvůli konfliktu na Ukrajině," míní Romanov.

"Pochopitelně, mezi těmito dvěma obdobími existuje mnoho rozdílů. Brežněv například nebyl workoholik. Jako zkušený stranický aparátčík si pouze ponechával osobní kontrolu nad rozhodnutími svých podřízených. Vše ostatní považoval za druhořadé, ačkoliv takto nálepkoval také mnoho důležitých věcí. Andrej Gromyko, kterého Brežněv upřímně respektoval a věřil mu, měl na starosti zahraniční politiku. Brežněv sám, jako bývalý americký prezident George W. Bush, měl jen malé znalosti geografie a bez psaných pokynů vše popletl - jména zemí, jejich hlavních měst a obzvláště zahraničních státníků. (Sovětský premiér) Alexej Kosygin se velmi profesionálně vypořádával s vládními a ekonomickými záležitostmi. Zkušený ministr obrany Ustinov se staral o národní bezpečnost, atd.," píše historik.

"Putin je však zcela jiný. I během těch čtyř let, kdy formálně zastával post premiéra pod prezidentem Dmitrijem Medveděvem, nikdy nepopustil sevření pák moci. Centralizoval moc v bezprecedentní míře. Víme, co způsobilo konec Brežněvovy éřy, ale můžeme pouze hádat, co způsobí konec Putinova období. Tyto éry jsou ale stejné, co se týká opozice, která klepe na rameno spící populace a opět má jen mizivé tušení, co s těmi lidmi učiní, až se konečně probudí," varuje Rus.

"To je důvodem, pro není absolutně žádná záruka, že budoucí perestrojka bude celkově úspěšná. Jak správně vypíchl spisovatel Kurt Vonnegut - Vezmeme-li v potaz zkušenost z minulých století, může snad uvažující člověk skutečně doufat, že lidstvo čeká jasná budoucnost? Sám sdílím jeho nedostatek historického optimismu," končí komentář Romanov.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin Leonid Brežněv (sovětský vůdce)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy