Europoslanec se vrátil z Ukrajiny. Toto tam zažil

Praha - Europoslanec za KSČM Miloslav Randsdorf se systematicky a dlouhodobě věnuje událostem na Ukrajině. Pomáhal prezentaci Doněcka i Dněpropetrovska v Evropském parlamentu i ve Výboru regionů a jak on sám tvrdí, přispěl k tomu, že se tzv. Petrikivka (lidová ornamentální malba) dostala do rámce Dědictví lidstva pod patronací UNESCO. Nyní je členem stálé delegace EU-Ukrajina v Evropském parlamentu a v delegaci pozorovatelů pro volby do ukrajinské Verchpovné rady. Na Ukrajinu již několik týdnů jezdím a monitoruje situaci před volbami. Zážitky, které si z ní odváží, nyní popsal na svých webových stránkách.

"V posledních dnech jsem navštívil všechny okružní volební komise v Krivém Rogu a v Dněpropetrovsku. Členové komisí jsou zkušení, dobře připravení a svou práci nedělají poprvé. Pokud dojde k pokleskům vůči čistotě voleb, nebude to jejich vina," podotýká europoslanec. Ukrajince totiž popisuje jako pracovité a vynalézavé lidi, kteří vytvořili životaschopnou kulturu i významnou hospodářskou základnu.

"Ukrajina je nesmírně bohatá země, a proto je nepochopitelné, že se dostala až na pokraj bankrotu (podle hodnocení agentury Moody´s). HDP této země se před začátkem změn spojených s Majdanem scvrkl na 45% úrovně roku 1992 a pád HDP může dosáhnout na konci roku až 66 %. To tvrdí uvedená agentura. Já těmto číslům úplně nevěřím, ostatně existují nejméně tři metody, jak HDP měřit, ale hrozba bankrotu tu je. Národní banka se totiž už delší dobu nachází v technickém defaultu," dodává Ransdorf.

Základním problémem Ukrajiny je podle něj obrovský rozpor mezi možnostmi země a současným kritickým stavem, neboť po rozpadu Sovětského svazu viděli ukrajinští politikové ve svých postech šanci, jak zvětšit svou vlastní prestiž a svůj vlastní majetek, ale o potřeby a rozvoj své země prý nikterak nedbali. "Od svých ukrajinských přátel a známých jsem se mj. dozvěděl, že například syn prvního ukrajinského prezidenta Kravčuka byl u prodeje celého oděsského loďstva (prodalo se nejméně 286 lodí, přesné číslo je nedohledatelné). Poslanci Verchovné rady z rozpočtového výboru mi řekli, že mu zarazili svévolné podepsání státních obligací ve výši 35 miliard dolarů," tvrdí europoslanec.

Ani další politici ale na tom nejsou lépe. "Julija Tymošenková údajně dostávala sto dolarů na každých tisíc kubických metrů plynu. Juščenko, oslavovaný hrdina oranžové revoluce, po kterém dnes ani pes neštěkne, bral milion dolarů denně jen za to, že se nepletl do plynového byznysu, který byl jinak vyhrazen prezidentům. Tohoto byznysu se účastnil i Janukovyč a dnes se o něj intenzivně zajímá Porošenko," podotkl Ransdorf s tím, že korunu všemu Tymošenková nasadila tvrzením, že je zapotřebí vyhlásil na Ukrajině stanné právo a že je pro nasazení jaderných zbraní na východní Ukrajině.

"Arsenij Jaceňuk je zřejmě muž neomezených možností. Už ve svých pětadvaceti letech řídil ekonomiku Krymu, vystřídal řadu postů na různých ministerstvech a byl dokonce i šéfem Národní banky. Sice nikde neuspěl, ale komu by to vadilo. Dnes je mu čtyřicet a jeho ambice zdaleka nejsou uspokojeny," dodal europoslanec.

Kolomojskij se spojil s ozbrojenci, prý zachránil mír

Když nedávno Ransdorf přijel do Dněpropetrovsku, viděl billboardy Borise Filatova, pravé ruky gubernátora Dněpropetrovské oblasti Ihora Kolomojského. Kolomojskij je majitelem stovek podniků a podle Ukrajinské pravdy si pomohl i tím, že „odklonil" technickou ropu z ropovodu Oděssa- Brody v množství nikoli malém- 606 tisíc tun (čímž ten ropovod prakticky ohrozil). Jak podotýká europoslanec, Kolomojski má vlastní rafinérii a síť čerpacích stanic. Jenže těch 606 tisíc tun někde chybí a někdo je bude muset zaplatit.

"Kolomojskij se spojil s ozbrojenci a lidem vtlouká do hlavy, že tím zachránil mír pro dněpropetrovskou oblast. Lidé Pravého sektoru v maskáčích se vyskytují všude. Sám Dmytro Jaroš kandiduje v 39. okruhu Dněpropetrovké oblasti. V průzkumech má sice jen 1,5% preferencí, ale jeho stoupenci si jsou jistí, že se do Verchovné rady dostane. Na budově gubernátora oblasti jsem viděl kromě žlutomodrého ukrajinského paporu i černočervený prapor Pravého sektoru. V budově ozbrojenci sídlí ve dvou patrech. Kolomojskij vyzbrojil čtyři prapory a štědře je platí, řadový ozbrojenec dostává plat 5 tisíc hriven, důstojník 15-20 tisíc hriven (průměrný plat je 3 tisíce hriven)," popisuje současný stav.

Rovněž dodává, že někdejší prezident Viktor Janukovyč umožnil svému synovi strmý vzestup. "Bylo mu 37 let a už byl miliardář. Novináři se ptali, jak to vysvětlí. Odpověděl, že nijak, protože jeho syn je úspěšný a schopný byznysmen. Porošenka se ptali na něco podobného: jak vysvětlí, že jeho syn (dnes má 21 nebo 22 let) kandiduje ve Vinici, v městě spjatém s Porošenkem, do Verchovné rady na listině Bloku Petra Porošenka. Odpověděl prakticky stejně jako Janukovyč: lidé si ho vybrali, protože je schopný a on mu do toho zasahovat nebude. Zkrátka, Ukrajina je stále a dokonce v míře ještě mnohem větší než dřív v moci oligarchů," tvrdí Ransdorf.

Lidé neplatí nájem, rozmáhá se radikalismus

Dalším z problémů Ukrajiny je to, že lidé přestávají platit nájemné. Nemají prý totiž finanční prostředky na nárůst životních nákladů a mnoho se jich stěhuje z měst. Podle agentury UNIAN plánuje Naftogaz zvýšení ceny plynu čtyřikrát. "A tady se ukazuje barbarství tohoto systému v plné nahotě: Ukrajina totiž plyn má. V Charkovské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti se těží takové množství plynu, které zcela pokrývá potřebu obyvatel. Kdyby se ovšem nekradlo ve velkém," zuří europoslanec.

V Dněpropetrovské oblasti se také rozmáhá pravicový radikalismus, který zastrašuje společnost, drží ji v napětí a manipuluje s ní." To není náhoda. Přestože Dněpropetrovsk leží daleko od zóny bojů, je obkličován tzv. blokposty ozbrojenců s hromadami pytlů s pískem. Dochází k ničení volebních prostředků, k útokům na agitační stánky, k fyzickým útokům na agitátory a roznašeče letáků, i když neměly tak spektakulární charakter jako lynč Nestora Šufryče v Oděsse. Objevilo se i použití bodných a střelných zbraní a hrozby likvidací. Výkonná moc odstavila dva oblíbeneé televizní kanály (34 TV a televizní regionální kanál Rudana). Zaregistroval jsem i útok na středisko Bloku Petra Porošenka a útoky na agitační prostředky Baťkivčiny i dalších stran, ale nejvíce jsou útoky zaměřeny na proruský Opoziční blok," uvádí Ransdorf.

Jen u Opozičního bloku bylo podle europoslanec 39 hrozeb fyzické likvidace, 13 případů likvidace volebních stánků, 8 případů odcizení prostředků agitace, 26 případů poškození volebního stánku, 5 případů hrozby použití střelné zbraně, dokonce i granátu, 4 případy pokusu o zapálení agitačních prostředků, útoky na volební komise i na jednotlivé kandidáty, více než 200 případů poškození billboardů a plakátů. "Představitel prezidentské strany Konstantin Usov mi řekl, že tak špinavou předvolební situaci ještě nezažil. I proto jsem rozšířil výzvu ke spolupráci a na místě rozmístil dva dokumentaristy, kteří sbírají materiál k volebnímu procesu," svěřil se Ransdorf.

Jaký politický vývoj čeká Ukrajinu?

Jaceňukova Národní fronta podle Ransdorfa do Verchovné rady projde, ale Porošenkovi k vládní většině nepomůže. "Jaceňuk totiž stojí proti Porošenkovi. Proti Porošenkovi je i Tymošenková se svou Baťkivščinou. Radikální strana Oleha Ljaška sice ztrácí, ale do parlamentu se dostane. Hrycenkova strana Občanská opozice bude v parlamentu přítomna asi také. Hrycenko patrně stejně jako Ljaško asi Porošenka podpoří. To se dá říci o Ťihipkově Silné Ukrajině, která je vlastně rezervou pro Porošenka a vyznačuje se silnou dávkou demagogie. Komunistická strana Ukrajiny, vedená už mnoho let Petrem Symonenkem, je pod velkým tlakem a soud s ní zatím není ukončený, takže letos asi neuspěje," odhaduje europoslanec.

Levostředový Opoziční blok získává na síle zejména ve východních průmyslových oblastech a výčet stran, které se mohou dostat do Verchovné rady, doplňuje Sjednocená svépomoc, kterou vede lvovský primátor Sadovoj. "Ten nikoho nenapadá (ani Rusy ne), mluví uměřeně, střídmě a prohlašuje, že Ukrajina se musí spolehnout sama na sebe. Svým střízlivým postojem získává stále větší podporu normálních lidí. Myslím, že se může stát nakonec i oporou Porošenka, který bude jeho hlasy potřebovat na zformování většiny," domnívá se Ransdorf.

Závěrem podotýká, že politická mapa je velmi nepřehledná a ke stabilitě nepovede. "Jeden můj ukrajinský známý, v politice velmi zkušený člověk, předpokládá na jaro politický výbuch (vzryv). Kéž by se mýlil. Protože jeho důsledky bychom pocítili i my," uzavřel Ransdorf.

Související

Více souvisejících

Miloslav Ransdorf Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu

Ruské drony v noci na sobotu útočily v Charkovské a Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině. Útoky si podle místních úřadů vyžádaly nejméně šest zraněných a škody na kritické infrastruktuře i komerčních a obytných budovách, informují agentury Reuters a DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy