Putinovo Rusko? Horší než fašistická Itálie, rozzlobil se expert

"Pozdní odpoledne v Římě, začátek léta 1924, na břehu řeky Tibery. Mladý socialistický politik, který nedávno přednesl spalující řeč v parlamentu proti italskému vůdci Benitu Mussolinimu a jeho fašistické většině ve sněmovně, byl chycen, zbit, naložen do auta a opakovaně bodán kusem naostřeného kovu, dokud nezemřel," připomíná John Lloyd vraždu fašistického odpůrce Giacomo Matteottiho. Spoluzakladatel Institutu žurnalistiky na prestižní Oxfordské univerzitě v komentáři pro server Reuters nastínil jistou historickou paralelu mezi touto událostí a nedávnou likvidací Borise Němcova, kritika ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko v roce 2015 je horší než Itálie v roce 1924

"Mussolini zřejmě zabití Giacomo Matteottiho nenařídil, ačkoliv o něm byl předem informován. Vrahy zatkla policie, ale soudci, kteří je chtěli potrestat, byli nahrazeni jinými, nakloněnými režimu. Usvědčeným byla udělena amnestie a kauza byla uzavřena. Zástupci opozice se stáhli z parlamentu v naději, že je podpoří italský král a odvolá Mussoliniho. Namísto toho však potvrdil jeho postavení. Hrozba reakcí již tak slabé opozice zmizela. Ve svém projevu Mussolini oznámil, že on sám nese odpovědnost za to, co bylo spácháno v jeho jménu; byl veleben a fašismus utáhl svou smyčku - vlád dalších 20 let," upozorňuje Lloyd.      

"Je důležité zjistit - i když se to možná nikdy nepodaří - zda stopy páteční vraždy Borise Němcova vedou ke špičkám ruské vlády. V jistém smyslu, už na tom nesejde. Stejně jako v Římě před 91 lety odvážný a nekompromisní politik potlačil strach a otevřeně prezentoval názor, že vládci jeho země ji vedou do katastrofy. Jako v Římě se jistí 'vlastenci' rozhodli, že je na čase zbavit zemi jednoho z jejích prominentních kritiků, den předtím, než měl vést protest proti válce na Ukrajině. Ruský Vyšetřovací výbor, který podléhá ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, oznámil, že prověřuje několik možných vyšetřovacích linií," shrnuje publicista.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Stejně jako v Římě většina spoluobčanů zavražděnému muži nenaslouchala a pokud ano, jeho poselství se jim nelíbilo. Pravda, co se demokracie týče, Moskva je na tom hůře než tehdy Řím. Ve věčném městě stále existovala určitá opozice, část justice, která stále chtěla soudit na základě faktů a nikoliv příkazů z hora a hlava státu, král, který snad mohl proti fašistům zasáhnout. V Rusku tak velká opozice dnes neexistuje, žádní odvážní soudci nechtějí jednat a proti instrukcím z hora vystoupit, nikdo nestojí nad Putinem," deklaruje Lloyd.     

"Z Moskvy přichází stejné zprávy jako přicházela z Říma. Ta zní: My nastavujeme kurz, který žádná vnitřní opozice - Putin před vánocemi nazval tyto síly pátou kolonou - nedokáže vzdorovat. My jsme odhodláni podržet si Krym, který jsme vzali Ukrajině, a zajistit, že Ukrajina zůstane slabá a v naší moci. My - na jisté úrovni, koho zajímá jaké - jsme schopní odstranit každého, kdo se nám pokusí postavit do cesty. My jsme vůdci těch, kdo stojí proti demokratickému světu: Jsme to my, kdo reprezentuje jednotný lid stojící za jediným vůdcem, tak jak tomu v Rusku bylo po staletí," tvrdí komentář.

Jadernou válku nikdo nechce

"Existuje poslední naděje. Tou je, že Putina toto velmi ztrapní: Nebylo to v jeho jménu, jak si vrazi mysleli, že činí. Pak by mohl chtít nechat otevřenou možnost obnovení dialogu se Západem - koneckonců hospodářství jeho země se rychle propadá a i jeho spojenci z řad bývalých sovětských států, jako jsou Bělorusko či Kazachstán, se jen těžko smiřují se směrem, jakým se ubírá," míní Lloyd.

"V rozhovoru pro BBC sir John Sawers, šéf britské zahraniční zpravodajské služby, jenž nedávno odešel do důchodu, prohlásil, že si nemůžeme nalhávat, že Rusko je na cestě k demokracii, protože není. Dodal ale, že nechceme opakovat karibskou raketovou krizi v roku 1962, která nás přivedla na pokraj jaderné války. Musíme být schopní vyřešit to prostřednictvím zesíleného dialogu," parafrázuje publicista.

"Strach představitele, který byl tak blízko centru moci jako Sawers, z jaderné války ukazuje, jak moc je toto přítomné v myšlení západních vůdců. Stejně tak v tom Putinově, který několikrát připomněl světu atomové zbraně. Zároveň to ukazuje, že ačkoliv se představa, že se Rusko stane demokratickou zemí ukázala jako iluzorní, existuje zde oficiální naděje pro dialog s cílem uvolnit napětí, alespoň zmrazit konflikt na Ukrajině a nalézt určitou bázi vztahu, který nemůže být přátelský, ale měl by být - tak jak byl po většinu studené války - stabilní. Momentálně se zdá, že jde o malou naději, momentálně není možná. Je to však to poslední, co zbývá," uzavírá pesimisticky Lloyd.     

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Související

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

Více souvisejících

Rusko Boris Němcov (kritik Kremlu) Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

„Vymyslel by si další záminku, jinou lež“. Britové reagují na slova Farage o Putinově motivaci k invazi

Lídr strany Reform UK Nigel Farage je před parlamentními volbami 4. července pod palbou kritiky za své výroky o ruské motivaci k invazi proti Ukrajině. Prohlašoval, že Západ ruskou invazi na Ukrajinu vyprovokoval. Zapomněl ale na nekalé ruské aktivity, které se v Evropě dějí už dlouhá léta a se šířením NATO mají pramálo společného. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy