Medveděv omilostnil čtyři prozápadní agenty

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv v rámci největší výměny špionů mezi Moskvou a Washingtonem od konce studené války omilostnil čtyři prozápadní agenty, kteří budou vyměněni za 10 ruských špionů zadržených v USA. Informuje o tom v pátek agentura Reuters.

Medveděv omilostnil bývalého agenta SVR Alexandra Zaporožského, jaderného fyzika Igora Suťagina, bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky (GRU) Sergeje Skripala a Genadije Vasilenka.O Zaporožském, Suťaginovi a Skripalovi je známo, že spolupracovali se Západem.Kdo je Vasilenko, prozatím není jasné. Jeden Genadij Vasilenko, bývalý důstojník sovětské KGB, pracoval pro ruskou televizi NTV a byl zadržen v roce 2005. O rok později byl odsouzen ke třem letům vězení za nelegální držení zbraní a bránění se zatčení.Čtveřice mužů bude vyměněna za desítku ruských agentů zadržených v USA v neděli 27. června. Jedenáctý člen skupiny ruských špionů byl zatčen na Kypru o dva dny později krátce před tím, než měl odletět do Maďarska. Kyperským úřadům však unikl.Špioni žili ve Spojených státech v utajení několik let, snažili se napojit na politické kruhy a získávali pro ruskou zahraniční rozvědku SVR informace o CIA, situaci v Bílém domě a zbraních americké armády.Podle televize BBC už z New Yorku odstartovalo letadlo s vyhoštěnými ruskými agenty na palubě. Prozatím není jasné, kam stroj míří a zda již přistál. Podle serveru deníku Bild by měl letoun letět nejdříve do Vídně a poté do Moskvy. Na palubě jsou prý rovněž američtí federální agenti, kteří na špiony dohlíží a měli by je předat do rukou ruských úřadů.Kdy budou omilostnění prozápadní agenti předáni, prozatím není jasné.

Související

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Více souvisejících

špionáž

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 40 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy