V zakázané zóně jaderné elektrárny Černobyl vypukl požár

Moskva - V ochranné zóně kolem odstavené jaderné elektrárny Černobyl propukl lesní požár. Oznámily to dnes ukrajinské úřady. Oheň se snaží zlikvidovat téměř dvě stovky hasičů s 32 kusy techniky a také vrtulník a dva letouny.

Ukrajinský ministr vnitra varoval před nebezpečným šířením požáru směrem k elektrárně, která byla odstavena po havárii v roce 1986. Mluvčí elektrárny ujistila, že oheň je vzdálen 15 až 20 kilometrů a nepředstavuje žádné nebezpečí.

"Kolem 18:30 se situace s lesním požárem u Černobylu vyostřila. Plameny znovu útočí na lesní porost ve směru k elektrárně. Oheň v korunách stromů a prudký vítr vytvořily vážné nebezpečí šíření požáru ve dvacetikilometrové zóně okolo černobylské jaderné elektrárny. Hoří asi 400 hektarů lesa," uvedl ministr vnitra Arsen Avakov. Dodal, že v pohotovosti je Národní garda a další jednotky ministerstva vnitra.

Premiér Arsenij Jaceňuk podle ministra naléhavě svolal komisi pro krizové situace a vydal se přímo na místo požáru, zatímco Avakov koordinuje protipožární lety ze štábu na kyjevském letišti. "Uvědomujeme si odpovědnost a nepřipustíme rizika, která nelze ani vyhodnotit," ujistil.

Ukrajina má co do činění s nejrozsáhlejším požárem od roku 1992, uvedl premiér Arsenij Jaceňuk, který se vydal na místo dění. "Chtěl bych uklidnit, že situaci máme pod kontrolou. Od samotné elektrárny je požár vzdálen asi 20 kilometrů. Naši záchranáři aktivně pracují, aby šíření požáru zabránili," řekl premiér.

Podle náčelníka hasičů se díky včasnému nasazení letectva podařilo zkrotit oheň šířící se korunami stromů a nyní se pracuje na lokalizaci a následné likvidaci požáru.

Přírodní park okolo odpojené elektrárny se podle ruské agentury TASS rozkládá na 240.000 hektarech. Ukrajinská média předtím uváděla, že hoří 270, později 320 hektarů porostu.

Související

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Více souvisejících

Černobyl Požáry

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy