Tvrdý zásah v Kumanovu: Na premiéra Makedonie padá děsivé podezření

Priština - Napětí mezi etniky na Balkáně znovu roste. Kosovský zpravodajský portál Koha.net tvrdí, že se makedonští agenti v Kosovu snažili kontaktovat lidi, kteří by v Makedonii prováděli podvratné akce.

Koha.net rovněž uvádí, že občané Kosova, kteří se zapojili do ozbrojeného střetu v makedonském Kumanovu, byli kosovským úřadům známí. Tajná služba o tom prý včas informovala prezidentku Atifete Jahjagaovou, premiéra Isu Mustafu a další bezpečnostní orgány v Kosovu.

Zdroj: YouTube

Makedonská policie o víkendu provedla rozsáhlou operaci v Kumanovu na severu země namířenou proti ozbrojené skupině, která se prý účastnila nedávného přepadení policejního stanoviště u hranic s Kosovem. O život při zátahu přišlo osm policistů a 14 ozbrojenců a 37 policistů bylo zraněno. Většinu ze zadržených 30 osob, jež prokuratura obvinila z terorismu, tvoří Albánci z Kosova hlásící se k bývalé Kosovské osvobozenecké armádě (UÇK), jejíž ozbrojená rebelie vyústila v roce 2008 k vyhlášení nezávislosti Kosova.

Makedonská policie dnes oznámila, že identifikovala tři z pěti údajných vůdců ozbrojené skupiny. Všichni jsou kosovští Albánci. Dva byli mezi 14 mrtvými - pětatřicetiletý Mirsad Ndrecaj a o rok starší Beg Rizaj. Třetím vůdcem je šestačtyřicetiletý Sami Ukshini, který byl zadržen. Všichni tři byli údajně členy nyní již neexistující albánské povstalecké skupiny, která na konci 90. let v oblasti bojovala proti makedonským a srbským jednotkám.

Potřebuje odvést pozornost jinam?

Odpůrci vlády Nikoly Gruevského v Makedonii ale dávají najevo podezření, že premiér se všemožně snaží odvrátit pozornost od skandálu s odposlechy, které údajně on sám nařídil a které se týkají mnoha lidí, kteří jsou pro šéfa vlády nepohodlní.

"KTV (televize Kohavision patřící do mediální skupiny Koha) ze spolehlivých zdrojů zjistila, že (kosovská) tajná služba už letos v únoru seznámila nadřízené orgány... s podezřením, že se někteří Kosované pokusí destabilizovat situaci v Makedonii. V informaci, kterou rozvědka postoupila, se zdůrazňuje, že se makedonská tajná služba snažila kontaktovat některé občany Kosova, kteří na sebe vzali provedení akce," napsal portál Koha.net.

Postoupenou informaci prý potvrzuje i zpráva hodnotící situaci v Makedonii, které byla předána prezidentce, premiérovi a policii Kosova. Ve zprávě se například uvádí, že Gruevski je kvůli odposlechům "stále citlivější" na zhoršení mezietnických vztahů v Makedonii a že by aféry, jimž čelí, mohly být motivem k obrácení pozornosti jinam. Tomu by měly posloužit údajné teroristické útoky, což by premiéra "dostalo do situace, v níž se stane ochráncem západních hodnot a bojovníkem proti globálnímu terorismu".

Související

Srbský prezident popřel zprávy o hromadění armády podél své hranice s Kosovem

NATO posílá 600 britských vojáků do Kosova

Zálohy budou pomáhat jednotkám NATO KFOR v regionu po ozbrojených střetech minulý týden. Srbský prezident Vučič mezitím popřel, že by shromažďoval vojáky na hranici s Kosovem. Informuje DW s odvoláním na agentury AP a AFP.

Více souvisejících

kosovo makedonie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy