Prasečí chřipka se už dostala do Evropy

Albacete - V Albacete na jihovýchodě Španělska byl v pondělí potvrzen první případ prasečí chřipky na území Evropské unie. Informoval o tom v pondělí deník El Mundo s odvoláním na španělskou ministryni zdravotnictví Trinidad Jiménezovou.

Jiménezová potvrdila první případ nákazy prasečí chřipkou ve Španělsku, tedy na evropském území vůbec. Jedná se o třiadvacetiletého muže, který se nakazil na studijní cestě do Mexika, ze které se vrátil ve středu. Nyní se nachází v nemocnici Almansa na jihovýchodě Španělska.

Kromě toho je ve Španělsku ještě dalších 19 případů lidí, kteří se vrátili z Mexika, a jsou tedy rizikovou skupinou.

Ministryně dále uvedla, že žádný z potenciálně nakažených není ve špatném stavu, a to ani muž, jehož výsledek byl pozitivní. Ujistila, že budou přijata „všechna potřebná opatření“.

Podle Jiménezové je nyní třeba co nejrychleji zorganizovat mimořádnou schůzku ministrů zdravotnictví EU.

Kromě Španělska byla nákaza už potvrzena v Mexiku, Spojených státech, Kanadě a na Novém Zélandu. V USA, kde Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) vydalo upozornění před veřejným ohrožením, prozatím lékaři prasečí chřipku prokázali u 20 lidí.

Situace je vůbec nejvážnější v Mexiku, které potvrzuje 1614 nakažených, z toho 103 mrtvých a dalších 400 hospitalizovaných.

Nákazou se intenzivně zabývá i Světová zdravotnická organizace (WHO), jež vydala upozornění, že prasečí chřipka představuje "hrozbu pro veřejné zdraví v mezinárodních měřítkách". Poslední chřipková pandemie propukla v roce 1986. Takzvaná hongkongská chřipka si tehdy vyžádala na milion obětí po celém světě.

Související

Ilustrační foto

Koronavirus má v Česku dvacetkrát více obětí než prasečí chřipka

Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 dosáhl od začátku pandemie nového typu koronaviru téměř 20.000. Nejvíce obětí z chřipkových virů měla od počátku 20. století pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 v Československu vyžádala podle odhadu historika Haralda Salfellnera 44.000 až 82.648 mrtvých, celosvětově na ní pak zemřelo na 40 milionů lidí.

Více souvisejících

prasečí chřipka chřipka

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy