Kospirační spisy: Kdo sestřelil MH17?

Kyjev – Už více než rok a půl uplynul od sestřelení letounu Boeing malajsijských aerolinií nad Ukrajinou, při kterém zemřelo všech 298 lidí na palubě. Navzdory vyšetřování svět dosud nezná pravdu o tom, kdo, odkud a jak střílel. Existuje přitom velké množství různých teorií.

Stříleli proruští separatisté?

Let MH17 malajsijských aerolinií byl nad Ukrajinou sestřelen 17. července roku 2014. Jen několik dní po incidentu americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že je za sestřelení zodpovědné Rusko a proruští separatisté.

S tímto názorem souhlasí skupina investigativních novinářů Bellingcat, která dokonce uveřejnila jména dvaceti ruských vojáků, z nichž jeden měl být zodpovědný za odpálení rakety z raketového systému BUK, která následně letadlo sestřelila.

Oficiální vyšetřování potvrdilo, že letadlo bylo sestřeleno raketou země-vzduch, která byla vypálena ze systému BUK. Místo odpalu se mělo nacházet v území ovládaném separatisty, to ale rozporovala zpráva ruské zbrojovky Almaz-Antej, podle které bylo místo odpalu na území ovládaném ukrajinskou vládou. Ne všechny teorie se ale točí kolem systému BUK.

Další teorie

Irácká televizní stanice PressTV na svém serveru uvedla, že se německému investigativnímu reportérovi BIllymu Sixovi povedlo mluvit se stovkou očitých svědků, z čehož sedm jich mluvilo o druhém letadle. Jeden z nich dokonce podle Sixe tvrdil, že viděl, jak letadlo vystřelilo raketu. To nahrává teorii, že letadlo bylo sestřeleno ukrajinským letounem.

Soukromý vyšetřovatel Sergej Sokolov zase podle PressTV s odkazem na dokument BBC tvrdí, že na místě jeho agenti nenašli žádné stopy šrapnelů z ruské rakety, a přichází s jinou teorií: tvrdí, že mu byla prodána nahrávka telefonního hovoru, na kterém se dva agenti CIA baví o dvou bombách na palubě letadla.

Dokument s názvem „The Conspiracy Files: Who Shot Down MH17?" („Konspirační spisy: Kdo sestřelil MH17?"), který britská televizní stanice BBC odvysílá na začátku května, by měl obsahovat rozhovory s očitými svědky, satelitní snímky, nahrávky, videa a další důkazy a měl by s těmito teoriemi pracovat a vnést do situace světlo.

Názory na dokument se liší

Zahraniční zpravodajské servery na informace o plánovaném dokumentárním filmu BBC reagovaly rozdílně.

Ukrajinský zpravodajský server Ukraine Today uvedl, že se dokumentární snímek „pokusí odhalit, kdo přesně odpálil raketu, která zabila téměř 300 lidí na palubě." Cituje také zprávu BBC, podle které by se dokument měl zaměřit na „roli Kremlu při hledání pravdy o tom, kdo sestřelil MH17".

Ruská zpravodajská agentura TASS v souvislosti s dokumentem odkazuje na názor ruského právníka Alexeje Puškova, který předsedá zahraniční komisi Státní dumy. Ten podle ní uvedl, že „BBC uvede film, který by mohl přinést pravdu o sestřeleném Boeingu."

Agentura následně zdůrazňuje, že dokument přinese nové důkazy, podle kterých „mohlo letadlo být sestřeleno ukrajinským letounem, ne raketou země-vzduch".

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) BBC dokument

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy