Homosexuálové v Rusku trpí: mučení, nebo smrt. Aktivistka žádá Kreml o pomoc

MAGAZÍN - Zprávy o nejméně třech mrtvých a stovkách zatčených homosexuálů v Čečensku šokovaly svět, tvrdí Tanja Lokšinová, ředitelka ruské sekce lidskoprávní organizace Human Rights Watch. V komentáři pro server Moscow Times dodává, že ti, kdo jsou seznámeni s tyranskou vládou tamního prezidenta Ramzana Kadyrova, byli situací zřejmě zaskočeni méně.

Extrémní homofobie

S požehnáním Kremlu Kadyrov řídí Čečensko jako své osobní panství více než desetiletí, a během té doby vytvořil režim strachu, trestající každého s odlišným názorem či životním stylem, připomíná aktivistka. Dodává, že Čečensko dnes představuje tu část Ruské federace, kde dochází k největšímu bezpráví.

"To neznamená, že Kreml nemá páky na to, co se tam odehrává," deklaruje ředitelka. Konstatuje, že k ukončení současné čistky homosexuálů by stačilo, aby Putin Kadyrovovi řekl, že musí být zastavena, avšak reakce Moskvy dosud byla zcela opačná.

První signály z Kremlu sice vyznívaly pozitivně, přičemž Putinův mluvčí Peskov v zásadě tvrdil, že prezident nemá mnoho informací o dění v Čečensku, ale bezpečnostní složky se na záležitost blíže podívají, poukazuje Lokšinová. Doplňuje, že následně se však stalo cosi podivného a Peskov vyzval ty, kteří se cítí být čečenskými úřady poškozeni, aby podali oficiální stížnost, čímž fakticky poskytl čečenskému vedení pohodlná zadní vrátka.

Putin se následně 19. dubna sešel s Kadyrovem, kde o otázce přinejmenším debatovali, což aktivistka považuje za jistý průlom. "Homofobie v Čečensku je extrémní a mimo kontrolu a LGBT osoby čelí dlouhodobě perzekuci a vydírání," píše Lokšinová. Podotýká, že Human Rights Watch zdokumentovala případy, kdy homosexuály pronásledovali policisté, kteří od nich požadovali pravidelné úplatky, jinak o jejich sexuální orientaci chtěli říct rodině.

Organizovaná kampaň v takovém rozsahu je nicméně bezprecedentní a nepochybně ji posvětilo čečenské vedení, soudí ředitelka. Vysvětluje, že akce začala koncem února, trvala několik týdnů, pak se zastavila, aby se v polovině března rozběhla znovu. Důvod není jasný, ale Human Rights Watch spekuluje, že má mimo jiné posílit podporu Kadyrova.  

Existují náznaky, že Kreml není se situací v Čečensku příliš spokojen, vzrůstá počet útoků tamních povstalců a Kadyrov si zřejmě není jistý svým postavením jako před několika lety, tudíž se odhodlal k zoufalým opatřením, která ho mají posílit, spekuluje Lokšinová. Dodává, že metody užívané čečenskými úřady nejsou zdaleka nové a podobné triky tamní režim používal vůči svým kritikům, salafisitickým muslimům, uživatelům drog a osobám podezřelým ze sympatií k džihádistům.

Hrozí vraždy ze cti  

Často zmiňovaná detenční centra, kde jsou shromažďováni čečenští homosexuálové, existují již delší dobu, přičemž se nejedná o "koncentrační tábory pro gaye", jak někdy píší západní média, vysvětluje aktivistka s tím, že takové zveličování znevažuje utrpení. "Mluvíme o neoficiálních věznicích, kde jsou mučeni lidé elektřinou, mláceni, ponižováni," uvádí ředitelka. Podotýká, že cílem je přimět gaye k označení ostatních homosexuálů, v případě uživatelů drog k identifikaci jiných narkomanů.   

"Pochopitelně, gayové jsou v Čečensku obzvláště zranitelní. Jsou chyceni mezi dvěma ohni - perzekucí ze strany místních úřadů a strachu ze svých příbuzných," tvrdí Lokšinová. Oficiální reakce Kadyrovova mluvčího podle ní ostatně hovoří jasně - popírá, že by v Čečensku nějací gayové existovali a kdyby by tomu tak bylo, jejich příbuzní by je zajisté poslali do míst, z nichž není návratu. Takové prohlášení od místních úřadů jen podporuje vraždy ze cti, kritizuje aktivistka. Dodává, že z tohoto důvodu je Peskovova výzva špatná, jelikož nelze nabádat oběti k veřejným vystoupením, pokud jim nebudou zajištěny patřičné a celkové bezpečnostní garance.

Ačkoliv není tak extrémní jako v Čečensku, homofobie zůstává velkým problémem i v Rusku samotném, přičemž mnoho Rusů považuje homosexuály za občany druhé kategorie a v zemi vůči nim platí diskriminační zákony a opatření, zdůrazňuje aktivistka. Na základě zkušeností se stavem lidských práv se tak nedají očekávat žádné žaloby ze strany postižených osob, obává se Lokšinová. Svou roli by proto podle ní měl sehrát Západ.

"Předně, vlády by měly dělat vše, co je v jejich silách, k poskytnutí útočiště obětem v nebezpečí," nabádá ředitelka. Připouští, že ti, kdo prchli do měst v Rusku sice mají přístup k aktivistickým sítím, ale to neznamená, že jsou v bezpečí, jelikož čečenské úřady je mohou snadno vypátrat a obrátit se proti nim mohou i jejich vlastní rodiny nabuzené oficiální propagandou vyzývající k "očistě rodinné cti".

Západ by pak podle Lokšinové měl udržovat tlak na Putina. Pokud všechny mezinárodní organizace a mezinárodní aktéři budou nadále otázku nějak nastolovat v jednáních s Kremlem, ruský prezident bude nakonec přinucen Kadyrovovu čistku homosexuálů zastavit, soudí závěrem aktivistka.   

Související

Více souvisejících

Rusko čečensko Ramzan Kadyrov Homosexuálové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy