Rusové neradi Sorose, stojí prý za převraty v mnoha zemích světa

Moskva - Ruská média si zřejmě zasedla na světového finančníka a multimiliardáře George Sorose. Informují totiž o tom, že Soros prý čelí obviněním z rozvratů politických režimů v zemích po celém světě. Rossijskaja Gazeta dokládá obvinění útržky z různých světových médií.

Americký obchodník a multimiliarář George Soros je podle deníku Rossijskaja Gazeta sponzorem mnoha revolucí po celém světě hrál hlavní roli v kolapsu měnových systémů v několika zemích. Nejznámějším případem je prý devalvace britské libry z roku 1992, což prý Sorosovi pomohlo k nabytí nejméně jedné miliardy dolarů.

Deník připomíná označení Sorose za "finančního teroristu" z čínského vojenského dokumentu z roku 1999.Ten pojednává o jakési finanční válce, která bude ekvivalentem k té vojenské. "Hlavní postavou této části historie nebude státník a vojenský stratég, s největší pravděpodobností to bude George Soros," cituje deník server theepochtimes.com s tím, že Soros naplňuje znaky terorismu, jako je nadnárodní působení a hraní hry zcela bez pravidel.

Ruský deník připomíná, že Soros pochází z rodiny maďarských přistěhovalců. Vyrostl prý do role rusofoba, který prosazuje svržení režimů, které chtějí udržovat přátelské styky s Moskvou. Podle mnohých prý Soros disponuje "ďábelským instinktem a intuicí", které vkládá do svých humanitárních fondů a nevládních organizací. Soros tak prý pomohl financovat revoluci v Srbsku z ledna roku 2001. Deník cituje americké periodikum Los Angeles Times když říká, že Soros hrál "klíčovou roli v dramatickém svržení prezidenta Slobodana Miloševiče prostřednictvím sítí fondů". 

V listopadu 2003 zas noviny Globe and Mail uvedly, že svržení gruzínského prezidenta Eduarda Ševardnadze „nese stopy Sorose.“ Článek citoval šéfredaktor jednoho z předních novin gruzínské Zaza Gachechiladze, který řekl, že „George Soros je podle místních zdrojů typ člověka, který plánoval svržení Shevardnadze.“ Podle deníku Daily Caller byl Soros také klíčovým hráčem ve finančním plánu destabilizace na Ukrajině a jeho následného konfliktu s Ruskem.

Podle jiných zpráv zase fond „Open Society Soros“ hrál významnou roli v takzvaném procesu Arabského jara, který destabilizoval několik arabských zemí. Open Society prý „financovala“ hlavní hlas opozice v Tunisku.

Soros je zároveň velkým odpůrcem současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Přispěl také jeho protikandidátce v prezidentské volbě Hillary Clintonové částkou 25 milionů dolarů. Televizní kanál Fox News informoval v březnu roku 2016, že Soros a další dárci zahájili kampaň ve výši 15 milionů dolarů za to, aby hispánští voliči a přistěhovalci podpořili ve volbě Clintonovou a nikoliv Trumpa.  

Podle ruského deníku "dnešní posedlost Sorosem na amerických finančních trzích" připomíná předvečer kolapsu libry ve Velké Británii o čtvrt století dříve. Má to spočívat v tom, že prostřednictvím článků ve spřátelených médií nebo prostřednictvím propagace myšlenky nevládních organizací se Američanům vnucuje názor, že na burze v New Yorku vzniká bublina, která nemůže být důvěryhodná. 

To však nemá představovat překážku pro Sorose, protože v roce 2016 došlo ke zvýšení jeho jmění o 100 miliard dolarů. "Mezitím osobní dluhy Američanů dosáhly nejvyšší úrovně v historii, a jejich reálný příjem zůstal na stejné úrovni po dobu tří let," píše Rossijskaja Gazeta.

Související

Více souvisejících

Rusko George Soros miliardáři

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 3 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy