USA a Rusko jsou z nás strachy bez sebe, jejich vliv tady nic neznamená, tvrdí ministr obrany

Bělehrad - Srbsko je vojensky neutrální stát, i když by se mohlo zdát, že by mohlo být ve sféře zájmu Spojených států nebo Ruska. Proč tomu tak není? Na odpověď možná přišel ministr obrany Srbska Aleksandar Vulin. Podle něj to je údernou sílou jeho armády, které se obě velmoci bojí. Sebevědomé prohlášení uvedl pro agenturu Tanjug.

"Organizace NATO bez výhrad respektuje naši neutralitu stejně jako Organizace Smlouvy kolektivní bezpečnosti, Rusko a další země. Avšak jedním z důvodů, proč všichni naši neutralitu respektují a proč by byla v případě nějakých nepokojů respektována, je beze sporu síla naší armády," řekl Aleksandar Vulin pro Tanjug.

Ministr obrany balkánského státu takto odpověděl na otázku, jestli by se v případě nějakého otevřeného konfliktu respektoval závazek Srbska o neutralitě. Politik podotkl, že v případě silné armády by taková věc nepředstavovala nejmenší hrozbu.

"Ovšem pokud bychom byli slabí, jestliže bychom neměli možnost stát za svým rozhodnutím, pak bychom byli slabí a nerespektovaní. Každý, kdo by od nás něco potřeboval, by si to prostě vzal.

V našem případě si však neutralitu zachováme, ať už by se ve světě děl jakýkoli konflikt. Náš postoj by v takovém případě byl plně respektován, protože pro ostatní by bylo nesmyslné, aby si ze Srbska udělali nepřítele, tím spíš, když my žádné nepřátele nemáme," uvedl Vulin.

Podle ministra se Srbsko nemusí nikoho bát, jelikož svojí politikou a chováním nevyvolalo žádné negativní reakce. To je podle něj jeden z dalších důvodů, proč se někdo jen těžko hledal záminku pro konflikt s Bělehradem.

"Časy od vojenských agresí NATO se změnily, změnil se svět. Nejsem si jistý, že by dnes někdo přemýšlel o útoku na Srbsko a vlastně, proč by to vůbec dělal," podal ministr řečnickou otázku.

Zároveň si ale uvědomuje, že existují hrozby, které s přímými vojenskými konflikty nesouvisí - teroristické útoky, hackerské útoky nebo migrační krize. Všechny tyto věci znamenají globální krize a musí se proti nim zakročit.

"Doba, ve které žijeme, není ve znamení zákopů a dělostřeleckých paleb. Současné hrozby jsou jiného druhu než dřív. Tomu se musíme přizpůsobit a správně na taková nebezpečí reagovat," uzavřel Vulin.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Srbsko Armáda Srbsko USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy