Na vyšetřování vraždy Ivanoviče zapomeňte, vzkazuje Kosovo Srbsku. Jak Balkán reaguje na atentát?

Priština/Bělehrad - Včera dopoledne byl zavražděn čelní představitel srbské menšiny v Kosovu Oliver Ivanovič. Smrt muže, který byl v minulosti členem srbské sociální demokracie, vyvolala na území Balkánu velké pozdvižení. Jak se na ni dívají čelní představitelé zemí bývalé Jugoslávie? Na to odpověděla agentura Tanjug.

Jako první se vyjádřili advokáti politika Nebojša Vlajič a Ljubomir Pantič. Ti označili vraždu Olivera Ivanoviče za "zbabělý čin" a "nepředstavitelnou ztrátu pro jeho rodinu i srbské občany".

"Pro všechny to je složitý moment, ne jen pro Oliverovu rodinu a přátelé. Neznám Srba, který by ho neuznával. Byl bojovníkem za svobodu, jedním z těch, kteří zachránili Kosovskou Mitrovici," řekl o Ivanovičovi Vlajič, který byl jeho advokátem v případu obvinění z válečných zločinů na Albáncích.

K odsouzení zabití srbského politika se připojila prostřednictvím ambasadora Sema Fabriziho také Evropská unie. Ten mimo jiné vyzval všechny strany, aby jednaly v klidu.

"Evropská unie vyzývá příslušné orgány v Kosovu, aby neotálely a vynaložily nezbytné úsilí, aby pachatelé byli co nejdříve hnáni k odpovědnosti," řekl Fabrizi, muž, který má na starost evropskou spolupráci s Bělehradem.

Na smrt Ivanoviče reagoval i prezident Republiky srbské v rámci Bosny a Herzegoviny Milorad Dodik. Podle něj tato vražda představuje "klasický útok na stabilitu Srbska a severu Kosova" a ránu pro všechny ty, kteří se snažili o nápravu stavu mezi oběma stranami.

"Vyslovuji plnou podporu všem srbským institucím, aby co nejdříve našli osoby zodpovědné za jeho smrt a zároveň za pokus o destabilizaci Srbska a po právu je potrestali," prohlásil Dodik a dodal, že všichni obyvatelé Republiky srbské jsou smrtí Ivanoviče šokovaní.

Reagoval i prezident samozvané Kosovské republiky Hashim Thaçi. Ten podle slov agentury Tanjug ostře odsoudil zabití Ivanoviče a vyzval orgány k neprodlenému prošetření celé záležitosti.

"Vyzývám orgány, aby co nejdříve osvětlily okolnosti jeho smrti a pachatele zločinu postavily před tribunál," řekl prezident. Zároveň vyzval všechny obyvatele oblasti, aby spolupracovali s policejními složkami.

Prezidenta napodobila i kosovská vláda. "Vláda Kosova hodnotí vraždu Olivera Ivanoviče jako pokus o narušení pořádku na území Kosova. Takové násilí je nepřijatelné," je uvedeno ve zprávě na webových stránkách.

I vláda vyzvala občany, aby spolupracovali s vyšetřovacími orgány, avšak právě vyšetřování je kamenem úrazu komunikace mezi kosovskou a srbskou stranou.

Srbové totiž požadují, aby se mohli účastnit vyšetřování v této záležitosti, o tom ale Kosovo nechce ani slyšet. O tom informoval veřejnost šéf úřadu srbské vlády v otázce Kosova Marko Djurič. Ten zároveň vyslovil své podezření.

"Minutu od minuty dostáváme čím dál víc informací, že vraždu nespáchal nikdo z naší země, ani Srbové v Kosovu. Chtěli bychom, aby kosovské úřady co nejdříve našli viníky a přivedli je k odpovědnosti," řekl pro státní televizi RTS.

Nejostřeji kritizoval vraždu lídra hnutí "Svoboda, demokracie, pravda" srbský prezident Aleksandar Vučič. Ten dokonce označil akci za teroristický čin.

Související

Oliver Ivanović

Vražda Ivanoviće? Kosovo ji potřebovalo jako sůl, tvrdí americký profesor

Washington/Priština - Vražda Olivera Ivanoviče, vrchního představitele kosovských Srbů, je přesně tím, co Kosovo potřebovalo. To si alespoň myslí profesor Edward P. Joseph, který přednáší na Univerzitě Johnse Hopkinse. Proč si to odborník na mezinárodní vztahy myslí? Na to odpověděl americký server Foreign Policy.

Více souvisejících

Oliver Ivanović Srbsko kosovo Hashim Thaçi

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy