Lidé v Kosovské Mitrovici oplakávají zavražděného politika, byl střelen šestkrát

Priština - Stovky lidí dnes přišly uctít památku Olivera Ivanoviče, kterého v úterý zatím neznámí pachatelé zavraždili v Kosovské Mitrovici. Před sídlem občanského hnutí Svoboda, demokracie, pravda, jehož byl Ivanović předsedou, hoří stovky svíček. Někteří lidé na místě vraždy pláčou.

Politik bude pohřben ve čtvrtek v Bělehradě. "Po jeho smrti už nemáme žádného civilizovaného politika," postěžoval si agentuře AFP Saša, který nechtěl zveřejnit celé své jméno. "Policie - naše, ani jejich - nebude dělat nic, jako vždy," vyjádřil své přesvědčení.

Pitva Ivanovičova těla prokázala, že politik byl v úterý střelen šestkrát do horní části těla zbraní z jugoslávské zbrojovky Zastava.

Podle prvních poznatků z vyšetřování byl Ivanović zavražděn z kolemjedoucího auta, které se později našlo ohořelé nedaleko místa činu. Podle srbských úřadů bylo auto koupeno v roce 1994, jeho majitel je ale už dlouho po smrti.

Srbský prezident Vučić v úterý označil vraždu za teroristický čin. Dnes oznámil, že se v sobotu do Kosova vypraví. Setkat se hodlá se zástupci srbské menšiny ve městech Kosovská Mitrovica a Gračanica a ve vsi Lepje Selo, srbské enklávě u Prištiny.

V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, kde trvá napětí od konce válečného konfliktu z konce 90. let, byl Ivanović považován za umírněného politika. Byl jedním z mála kosovskosrbských představitelů, který uměl albánsky. Důrazně kritizoval politiku Bělehradu vůči Kosovu a přestože odmítal nezávislost Kosova rozhodněji než leckterý politik v Srbsku, zdál se být vstřícnější dialogu s prištinskými úřady.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, kdy bylo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou. Konflikt, který si vyžádal zhruba 10.000 lidských životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

Související

Oliver Ivanović

Vražda Ivanoviće? Kosovo ji potřebovalo jako sůl, tvrdí americký profesor

Washington/Priština - Vražda Olivera Ivanoviče, vrchního představitele kosovských Srbů, je přesně tím, co Kosovo potřebovalo. To si alespoň myslí profesor Edward P. Joseph, který přednáší na Univerzitě Johnse Hopkinse. Proč si to odborník na mezinárodní vztahy myslí? Na to odpověděl americký server Foreign Policy.

Více souvisejících

Oliver Ivanović kosovo Srbsko Aleksandr Vučič (srbský prezident)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy