Putin nevládne Rusku? Za zdmi Kremlu se pohybuje mocná šedá eminence

Moskva - 18. března bude známo, kdo usedne do úřadu nejmocnějšího člověka v Rusku. Nezdá se, že by něco mělo stát v cestě vítězství Vladimíra Putina. Muž, který stojí v čele Ruska s krátkou přestávkou už 18 let, vybudoval specifickou strukturu moci, v které na nejvyšších místech polostátně řízené ekonomiky sedí ti, co jsou jemu blízcí a pocházejí z podobných kruhů. Jedním z nejvýznamnějších z této úzké kliky nejmocnějších je Igor Sechin, generální ředitel ruského ropného giganta, společnosti Rosněfť. Server Financial Times (FT) přináší portrét muže, o kterém se mluví jako o příštím ruském premiérovi.

Sechin se narodil v roce 1960 v rodině dělnické třídy v Leningradu (nynější Petrohrad). Absolvoval doktorát z ekonomie na Leningradské státní univerzitě. Díky své znalosti francouzštiny a portugalštiny byl v 80. letech poslán do Angoly a Mosambiku - afrických hranicích studené války - jako vojenský překladatel. Právě v této roli začal pracovat pro KGB.

Spojení s sovětskou tajnou službou se mu později velice vyplatilo. Když se Putin stal místostarostou Petrohradu, Sechin k němu nastoupil na místo sekretáře.. V prvním Putinově prezidentském období zastával úlohu zástupce vedoucího administrativy, když v roce 2008 Putin si vyměnil pozice s Dmitrij Medvědevem a stal se ruským premiérem, Sechin se stal místopředsedou vlády. Nabyté znalosti o ropném průmyslu využil po roce 2012, kdy se Putin opětovně vrátil do prezidentského úřadu, jako šéf ropného gigantu Rosněfť, vlastněného z 50% státem. Dnes vlastní 0,127% akcií společnosti v hodnotě přibližně 83 milionů dolarů a v roce 2015 mu bylo vyplaceno zhruba 11 milionů dolarů.

Americké služby jej označují za naprosto věrného Putinovi. Podle respondentů FT obeznámených s ruskou politickou situací, kteří si přáli zůstat raději v anonymitě, není workoholický Sechin zvyklý prosazovat agresivně vlastní agendu příliš oblíbený mezi lidmi ve vládě. „Putin to ví a vtipkuje o tom. Opravdu. . . Nevím, jestli ho Putin má rád osobně, ale má rád jeho účinnost v některých oblastech,“ tvrdí zdroj.

Sechin je nejvýznamnějším členek proslulých siloviki, kliky bývalých a současných členů ruských bezpečnostních služeb soustředěných kolem Putina, kteří věří v silnou státní kontrolu hospodářství a nutnost autoritářského dohledu obecně. Tito lidé stojí proti klice tzv. progresivistů, z nichž nejznámější je premiér Medveděv, kteří prosazují více liberální tržní model dle západního vzoru.

Podivné obchody šedého kardinála Kremlu

Tzv. „šedý kardinál Kremlu“, jak jej nazval bývalý americký velvyslanec v Moskvě, se sám rád tváří jako stoupenec svobodného tržního hospodářství a odmítá nařčení, že zneužívá služeb státu pro získání konkurenční výhody. Jeho činy ale říkají něco jiného. V roce 2003jeden z nejbohatších Rusů, Michail Chodorkovskij, následkem obvinění z krácení daní ztratil vlastnictví nad největší ropnou společností Jukos, která připadla státu. Chodorkovskij obvinil Sechina, místopředsedu vlády z toho, že právě on stál za jeho pádem. Sechin to odmítl, nicméně v roce 2004 se stal předsedou představenstva Rosněfťu, kterému připadla většina aktivit Jukosu.

Jiným příkladem „podezřelých“ obchodních praktik je případ Vladimíra Jevtušenkova, majitele velké ropné spolčenosti Bashneft. Podobně jako u Chodorkovskijeho, i on byl obviněn z nekalých finančních operací a Bashneft připadl Rosněfťu. Obvinění proti Jevtušenkovovi se neprokázali a dostalo se mu kompenzace za ztrátu Bashneftu, který nicméně zůstal v rukou Rosněfťu, který aktivizací získal 40% podíl na ruském ropném průmyslu.  

Celý tento podivný případ vyvolal velké kontroverze, zvláště mezi moskevskými investory, kteří jsou znepokojeni z míry dominance státních podniků v klíčových průmyslech. Neprůhlednost, s kterou tyto podniky operují, jejich napojení na stinné vládní struktury, velmi znepokojuje i zahraniční investory. Překvapivě tvrdá zpráva nazvaná „Rosnefť: Potřebujeme mluvit o Igorovi" ze strany největší, státem vlastněné ruské banky Sperbank, kritizuje  jednání Sechina jako generálního ředitele Rosněfťu.

Podle jednoho bývalého zaměstnance Rosněfťu skutečně Sechin vybudoval kolem sebe kult osobnosti. Ve velmi byrokratické struktuře se prakticky nemůže nic uskutečnit bez jeho vědomí. Podle zaměstnance, pokud člověk v pomalu jednajícím podniku potřebuje skutečně něco rychle, má se tvářit, jako kdyby příkaz přišel od Sechina samotného. Sechin nicméně tvrdí, že jeho model státní společnosti je efektivnější než jednání soukromých společností. „Jakým způsobem efektivní? Naplnit vlastní kapsy nebo pracovat ve prospěch společnosti?“, řekl FT.

Skuteční vládci Ruska

Podle Alexandera Nekipelova, bývalého předsedy Rosnefťu od roku 2011 do roku 2015, Sechin nerozlišuje mezi osobním ziskem a ziskem pro zemi. Jeho cílem je ze společnosti učinit významného hráče na světovém trhu. Mnozí analytici při pohledu na poněkud zvláštní aktivity, které dávají malý komerční význam, se ptají, zda Serchinovým zájmem není především podporu širších zahraničních politických cílů Ruska v zahraničí. Serchin poskytl významnou finanční pomoc Venezuele a Kubě a prostřednictvím prodeje 14% Rosnefťu čínským akcionářům podpořil sbližování vazeb Ruska s Čínou.

Sechin je i velmi mocný na vnitropolitické scéně. Alexej Uljukajev, bývalý ministr ekonomického rozvoje, kritizoval způsob, jakým Bashneft připadl Rosnefťu. Sechin v roce 2016 se s Uljukajevem sešel a předal mu „dar“ ve výši 2 miliónů dolarů, částka, za kterou měl dle Sechina Uljukajev odstoupit od podezřelé aktivizace. Když Uljukajev odcházel, byl chycen čekajícími policisty, domluveními se Sechinem. Ačkoliv Sechin hrál významnou roli v „pasti“ na Uljukajeva, neobtěžoval se nikdy poslechnout čtyři předvolání k soudu. Podle komentátorů má celý případ jedno jasné poselství – lidé z siloviki se nebojí zakročit i proti nejvýše postaveným progresivistům. To oni jsou vládci Ruska.

Související

Ruská měna, rubl

Ruská centrální banka připravuje intervenci na podporu měny

Ruská centrální banka připravuje intervenci na podporu měny, rozhodla se tak poprvé po pěti letech. Ruský rubl totiž po kolapsu cen ropy oslabil k dolaru na čtyřleté minimum. Banka dnes uvedla, že začne na devizových trzích preventivně prodávat cizí měny, aby omezila celkovou kolísavost.

Více souvisejících

Rosněfť Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy