Ruští chemici se obracejí proti Rusku. Popírají tvrzení, že nevyrábělo jed novičok

Moskva - Další ruský vědec popřel oficiální stanovisko Moskvy, že smrtící jed novičok nebyl nikdy vyvíjen ani vyráběn v ruských nebo sovětských laboratořích.

Vladimir Uglev podle dnešní zprávy ruského informačního webu The Bell řekl novinářům, že novičok byl vyvinut v programu zvaném Foliant, jehož cílem bylo vytvořit sovětskou obdobu amerického nervově paralytického plynu VX.

Substancí označovanou jako novičok byli 4. března v jihoanglickém Salisbury podle Londýna otráveni dvojitý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Británie z odpovědnosti za útok obvinila Moskvu, která jakýkoli podíl na otrávení Skripalových popírá. Obviňuje přitom pět států včetně Česka a Slovenska, že použitá látka mohla pocházet od nich.

Uglev, který je nyní v důchodu, na vývoji látky pracoval spolu s dalším vědcem Vilem Mirzajanovem, který nyní žije v USA. Projekt podle něj vedl vědec Pjotr Kirpičov, pracovník Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT), který je prý skutečným "otcem" jedu.

Podle Ugleva se pod názvem novičok, který vznikl mimo vývojové laboratoře, skrývá skupina čtyř jedovatých látek, které chemik označil podle data jejich vzniku jako A-1972, B-1976, C-1976 a D-1980. První tři jsou v tekutém stavu, čtvrtá je prášek. Jde o organické sloučeniny fosforu s nervově paralytickým účinkem, které se odlišují způsobem vytvoření i bojového užití.

Ve skupině vedené Kirpičovem vzniklo podle Ugleva několik set modifikací látek tohoto typu. "Žádné nově vyvíjené látky je svými toxickými vlastnostmi nemohou překonat," řekl vědec. Jednou z těchto substancí byli v roce 1995 v Rusku otráven bankéř Ivan Kivelidi a jeho sekretářka. Látku, která byla aplikována na telefonní sluchátko, vyvíjela Uglevova skupina, několikrát byl prý tenkrát vyslýchán policií.

Otravné látky se vyvíjely na zakázku sovětského ministerstva obrany, řekl Uglev. Skupinu novičok podle něj vyráběly laboratoře v povolžském městě Volsk. Podle dřívějších informací šlo o město Šichany, které je od Volska vzdáleno 13 kilometrů. Obě města jsou nepřístupná cizincům.

Související

Více souvisejících

Rusko Vědci chemie Novičok (nervový plyn) Chemické zbraně

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy