Kladivo na ženská práva? Ruské feministky stíhány pro nezákonnou demonstraci

Moskva - Tři ruské aktivistky za práva žen čelí obvinění za nezákonný protest, v němž kritizovaly ruského poslance krajně pravicové Liberálně-demokratické strany Leonida Slutského za údajné sexuální harašení. Obvinění je svým charakterem podobné skandálu amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, který pak následně odstartoval kampaň MeToo. Slutským se teď momentálně zabývá Etický výbor Státní dumy. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Podle informací čelí tři ruské feministky Alena Popová, Anastazija Glušková a Anastazija Alexejeva obvinění, že minulý týden uspořádaly nezákonnou demonstraci, když vyvěsily karikaturu dehonestující osobu poslance Slutského před budovou Státní dumy.

Trestní stíhání je dáváno do souvislosti s obecně přehlíženým fenoménem sexuálního obtěžování žen, které je v Rusku velmi rozšířené. Většina Rusů si však feminismus a poukazování na práva žen spojuje se západním liberalismem odporujícím jejich tradičních hodnotám.

Popova, Gluškova a Alexejeva byly během protestu před Státní dumou obviněny ze strany členů vlasteneckých organizací častovány vulgárními nadávkami a obviněním ze špionáže pro západ.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peškov v reakci na tuto událost řekl, že veškeré protesty proti Slutskému jsou založené na lživých obviněních, která padají poté, co se stalo celosvětovým trendem někoho obviňovat ze sexuálního harašení.

Obvinění ze sexuálního obtěžování však nebralo na lehkou váhu více, než 600 ruských médií, včetně RBC, TV Rain, RTV, Echo of Moscow a Tass news agency, které vyzvaly k pozastavení parlamentních jednání, dokud nebude tento případ řádně prošetřen.

Přísné zákony o veřejných shromážděních

Ruské zákony jsou v oblasti svobody projevu a shromažďování velmi přísné. Požadují, aby veškeré demonstrace a jiné formy veřejných protestů s účastí více, než dvou lidí, byly povolovány ze strany úřadů. Pokud budou dotyčné ženy odsouzeny na základě porušení tohoto zákona, hrozí jim peněžitý trest, obecně prospěšné práce nebo odnětí svobody v délce trvání 10 dnů.

Aktivistky se brání obviněním s tím, že žádaly o povolení, a že jim je úřady zamítaly. Zákon o demonstracích je právě často zneužíván ruskými autoritami k tomu, aby blokoval veškerá veřejná shromáždění, která jsou pro Kreml jakýmkoliv způsobem nepohodlná.

"Přestože jsme nedostaly povolení, nejednaly jsme v rozporu se zákonem. Protesty jedné osoby nejsou zakázané. Každá z nás protestovala sama. Jediné, co jsme dělali je, že jsme si takříkajíc předávaly štafetu. Rozhodně jsme ale neprotestovaly ve třech. Hodláme i nadále posílat žádosti o povolení masovějších demonstrací a jsme plně připraveny je podat i tisíckrát, když to bude nutné," řekla Popová, známá bojovnice za práva žen britskému deníku The Guardian. "Reakce vlády na naší akci je naprosto neadekvátní. Namísto toho, aby měli občané právo veřejně vyjádřit svojí nespokojenost, jsou šikanováni úřady. Podle ruských lidskoprávních organizací se každá druhá Ruska setkala se sexuálním obtěžováním. Namísto toho, aby se tím naše autority zabývaly, tak to zametají pod koberec, aby se náhodou nemusely doznat ke své neschopnosti s tím něco dělat," řekl Kirill Družinin, který taktéž kritizuje poslance Slutského.

Do kampaně proti sexuálnímu obtěžování v Rusku se zapojila také organizace Amnesty International. Její aktivistka Inga Kelešajeva řekla, že je nutné, aby se o této naprosto neakceptovatelné skutečnosti veřejně mluvilo.

"Jsme tímto případem velmi znepokojeni, ale zároveň nás nepřekvapuje. Ostatně dekriminalizací domácího násilí, k níž došlo loňský rok, dali zákonodárci jasně najevo, že podporují politiku porušování práv žen, a že ruské pojetí "tradičních hodnot" čím dál méně odpovídá běžným standardům moderní společnosti," řekla Inga Kelešová z Amnesty International. 

Související

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

Více souvisejících

Rusko MeToo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 4 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Blinken nečekaně přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy