Rusko chystá monstrózní manévry. 300 tisíc vojáků, flotila a letadla v akci

Moskva/Brusel - Manévrů Východ 2018 (Vostok 2018) se od 11. do 15. září zúčastní 300 tisíc ruských vojáků a přes 1000 kusů vojenské techniky. Podle ministerstvo obrany půjde o největší armádní cvičení od roku 1981. NATO hodlá cvičení monitorovat.

Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí ruská Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky. "V něčem zopakují Západ-81, v něčem ale budou mnohem rozsáhlejší," oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Kromě ruských jednotek se podle agentury Interfax zapojí i útvary mongolské a čínské armády. Cvičení zahájí řada přípravných akcí a čeká se i namátková kontrola nařízená prezidentem Vladimirem Putinem jako vrchním velitelem. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes v odpovědi na dotaz, zda podobně rozsáhlá cvičení jsou v době s vyššími nároky na sociální výdaje opodstatněná, označil manévry za nezbytné. "V současné mezinárodní situaci, která bývá k naší zemi agresivní a nepřátelská, je nezbytná schopnost bránit se," uvedl Peskov.

Loni se velké vojenské cvičení Západ 2017 konalo na území Ruska a v Bělorusku a vyvolalo obavy ve státech NATO a zejména u některých ruských sousedů. Podle oficiální zprávy se ho zúčastnilo 12.700 vojáků, 250 tanků, 70 letadel a vrtulníků, 200 děl, minometů a protiraketových systémů a deset bojových plavidel. NATO ale tyto údaje zpochybnilo a označilo manévry za málo transparentní.

NATO se chystá monitorovat i letošní manévry, uvedl podle agentury Reuters mluvčí aliance Dylan White. Moskva na cvičení pozvala vojenské atašé členských států aliance, což nyní NATO zvažuje. Podle aliančního mluvčího manévry Východ 2018 dokazují, že Rusko se připravuje na rozsáhlý konflikt. "Je to model, který pozorujeme už nějakou dobu: asertivnější Rusko výrazně zvyšuje své vojenské výdaje a vojenskou přítomnost," uvedl v prohlášení White.

Související

Ruská armáda, ilustrační fotografie

Rusko spustilo mohutné manévry Vostok 2018, NATO je ve střehu

Moskva - Ve východoasijské části Ruska dnes začaly největší manévry ruských ozbrojených sil od konce studené války, do kterých bylo povoláno téměř 300.000 vojáků. Do cvičení Východ 2018 se podle oficiální zprávy armádního velení zapojí i 36.000 tanků a obrněných vozidel, víc než tisíc letadel, vrtulníků a dronů a 80 bojových a pomocných plavidel. Manévry mají trvat týden.

Více souvisejících

Vostok 2018 (ruské manévry) Ruská armáda Sergej Šojgu (ruský ministr obrany) Rusko NATO

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy