"Kanibalský" svět v Donbasu? Netradiční názor na válku na Ukrajině

NÁZOR - Nálož, která zabila Alexandra Zacharčenka, premiéra samozvané Doněcké lidové republiky, rozšířila tolik spekulací, kolik měla šrapnelů, konstatuje historik a politolog Mark Galeotti v komentáři pro server Moscow Times. Expert na Rusko z pražského Ústavu mezinárodních vztahů dodává, že událost pravděpodobně nikterak nepřispěje k nastolení míru.

Přehlídka podezřelých

Zacharčenko se dostal do uvedené pozice v srpnu 2014 a následně ji konsolidoval skrze drtivé vítězství v pochybných volbách o rok později, připomíná odborník. Soudí, že Zacharčenkovo působení v úřadu odhalilo tři nepohodlné skutečnosti o válce na východě Ukrajiny - to, že vůdce donbaských povstalců je z podstaty věci podřízen Moskvě, ale zároveň spolu s dalšími sleduje vlastní cíle, které v sobě spojují společenské, ekonomické, osobní, principiální, geopolitické a kriminální aspekty.    

"Není jasné, kdo nastražil bombu, která zpustošila café Separ, oblíbené místo povstalců, zabila Zacharčenka a jeho bodyguarda a zranila ministra daní, hlavního drancovníka Alexandra 'Taškenta' Timofejeva," zdůrazňuje Galeotti. Dodává, že místo toho je zde přehlídka podezřelých, které preferují různé strany konfliktu.    

Moskva tak viní Kyjev, Kyjev naopak viní Moskvu, zatímco představitel Doněcké lidové republiky Eduard Basurin dokonce viní USA, poukazuje expert. Doplňuje, že někdejší povstalecký velitel Igor "Strelkov" Girkin, z něhož se stal nacionalistický kritik Kremlu, zase naznačuje, že atentát spáchali konkurenční zločinci, případně Zachračenkovi ruští poručníci, které již unavoval.

Není vyloučeno, že za atentátem stojí více podezřelých z uvedeného seznamu, naznačuje politolog. Spekuluje, zda zapovězený separatistický vůdce například nezačal iritovat Moskvu natolik, že ta se rozhodla nezasáhnout, když se Zacharčenka pokusily zabít kriminální živly. Stejně tak se k těmto zločincům mohla dostat zpráva, že atentát, který by za normálních okolností vedl k odvetě, bude přehlédnut, nastiňuje Galeotti. Tvrdí, že v nemilosrdném, "kanibalském" světě donbaských válečníků by se taková zpráva rovnala téměř rozsudku smrti.

"V současnosti si Kreml koneckonců objednává i atentáty," pokračuje historik. Konstatuje, že zamotanost případu ukazuje, jak moc se válka na Donbasu stala spletencem problémů a zájmů Doněcka, Luhansku, Kyjeva a Moskva, a proto by bylo výrazným zjednodušováním situace tvrdit, že tato válka je čistě produktem "ruského imperialismu", v níž jsou povstalci pouhým nástrojem Moskvy.

Povstalci sledují vlastní cíle

Rusko v roce 2014 aktivně transformovalo nespokojenost v regionu do povstání a nadále poskytuje krytí, zbraně a peníze k fungování povstaleckých pseudostátů, přiznává odborník. Deklaruje však, že navzdory tomu obyvatelstvo a vedení Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky sledují vlastní cíle a snaží se co nejvíce využívat svého ruského patrona.

Tyto cíle jsou často kriminální a sebestředné, tudíž vojenské věci z velké časti řídí Rusové, vysvětluje Galeotti. Dodává, že Zachračenko například stál za Timofejevovou kampaní zločinného přebírání podniků, která vyděsila i Moskvu.

Expert se nicméně nedomnívá, že by Zacharčenkova smrt přiblížila mír na východě Ukrajiny. "Jeho prozatímní nástupce Dmitrij Trapeznikov má pověst muže, jehož principy jsou méně zřejmé než jeho pragmatismus," píše politolog. Připomíná, že Trapeznikov má konexe na ruského obchodníka Vladislava Surkova a ukrajinského oligarchu Rinata Achmedova a několik kriminálních bossů, tudíž je nepravděpodobné, že bude usilovat o mír, pokud to po něm nebude chtít Surkov. Stejně tak může být Trepeznikov pouze dočasnou postavou, kterou nahradí méně bojovný mluvčí zákonodárců Doněcké lidové republiky Denis Pušilin, soudí expert.

Jde zřejmě již o devátý a pravděpodobně nikoliv poslední případ, kdy Moskva mohla zinscenovat smrt nepohodlného povstaleckého představitele, poukazuje Galeotti. Vysvětluje, že obyvatelé obou samozvaných lidových republik, kteří jsou často pouhými oběťmi války na východě Ukrajiny, i další tamní aktéři nemají zájem pouze posloužit Moskvě v jejím zoufalém pokusu zkrotit Kyjev.

Zacharčenkova pohřbu se ostatně zúčastnily desítky tisíc lidí a jejich smutek byl více než pouhým zinscenovaným divadlem, domnívá se historik. Deklaruje, že Zacharčenko byl sice neotesaným, nediplomatickým, zkorumpovaným a rozmarným bojovníkem, žádným státníkem, ale stále jedním z nich. "Pokud Moskva - nebo Kyjev - věří, že mohou rozhodnout, jak tato válka skončí bez ohledu na názory a zájmy těchto lidí, pak budou zklamáni," uzavírá odborník.

Související

Více souvisejících

Alexandr Zacharčenko (doněcký předák) Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy