Západ ostře sleduje referendum v Makedonii. Rusko kuje pikle, varoval šéf Pentagonu

Skopje - Americký ministr obrany James Mattis dnes přicestoval na návštěvu Makedonie, kde varoval před snahou Ruska penězi i dezinformacemi zmařit schválení dohody o názvu bývalé jugoslávské republiky v nadcházejícím referendu. Případné schválení by totiž této balkánské zemi mohlo otevřít cestu do Severoatlantické aliance. Makedonský premiér Zoran Zaev ale uvedl, že žádné důkazy o ruském ovlivňování nemá.

Mattis řekl novinářům, kteří s ním cestovali do Skopje, že Moskva "nepochybně" financuje proruské skupiny v zemi ve snaze zmařit úspěch referenda. "Převedli sem peníze a také vedou širší vlivové kampaně," řekl Mattis o počínání Rusů. "Měli bychom nechat makedonský lid, aby se rozhodl podle vlastního uvážení," dodal.

Po setkání se Zaevem už šéf Pentagonu nicméně o Rusku nehovořil. Zato oznámil, že USA plánují rozšířit s Makedonií spolupráci v oblasti počítačové bezpečnosti s cílem "zabránit škodlivé kybernetické aktivitě, která ohrožuje naše demokracie".

Zaev předpověděl, že Makedonci budou v plánovaném referendu hlasovat pro schválení dohody s Řeckem, a tudíž pro vstup do aliance. "Pro Makedonskou republiku není jiné alternativy než začlenění do NATO a do EU," řekl po rozhovoru s Mattisem.

Později při jiné příležitosti pak předseda makedonské vlády poznamenal, že nemá "žádné důkazy o ruském ovlivňování" v Makedonii. Podle něj Rusko nemá nic proti integraci Makedonie do Evropské unie, ale "otevřeně je proti integraci do NATO".

Makedonci budou hlasovat 30. září o tom, zda schválí nový název Severní Makedonie ve snaze uspokojit Řecko, které už roky blokuje Makedonii cestu do NATO a Evropské unie. Proti jakémukoli pokroku ke členství v NATO se silně staví Rusko, které nechce, aby se aliance rozšířila do oblastí nacházejících se v minulosti pod vlivem Moskvy.

Mattis je posledním z řady zahraničních vůdců, kteří navštívili Makedonii, aby podpořili referendum. Dříve tak učinil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz, kteří veřejně chválili změnu názvu země.

Mattis řekl, že on a další spojenci NATO říkají přímo, co si myslí, nedávají peníze lidem v zákulisí, ani nevytvářejí strany, které by pak kontrolovali či zkoušeli ovládat.

Rusko už bylo obviněno, že se snaží ovlivnit hlasování. Řecko v červenci vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli poskytování finančních prostředků skupinám organizujícím demonstrace proti dohodě o změně názvu. Rusko vyhoštění kritizovalo jako neoprávněné.

Skopje vedlo o název země spor s Řeckem. Neshody vyřešila dohoda, v níž se premiéři Makedonie Zoran Zaev a Řecka Alexis Tsipras v červnu shodli na kompromisním názvu Severní Makedonie. Její přijetí umožní zemi ucházet se o členství v EU a NATO.

Dohoda řeší 27 let trvající spor obou balkánských zemí. Řekové považují název sousední země za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Atény proto doposud blokovaly snahu Makedonie vstoupit do EU a do NATO.

Podle průzkumů se chce zúčastnit referenda více než polovina Makedonců a většina z nich se míní vyslovit pro dohodu.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.

Více souvisejících

James Mattis makedonie Rusko referendum Zoran Zaev

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy