Rusko odevzdá část Kuril Japonsku? Lidé se bouří, Putin dostane petici

Na ruském Dálném východě sbírá skupina aktivistů podpisy pod výzvu Kremlu, aby nedopustil navrácení části jižních Kuril Japonsku. Napsala to dnes agentura Interfax. Možnost ztráty skupiny ostrovů, které Sovětský svaz anektoval po druhé světové válce, podle autorů petice otevřela dohoda o řešení vleklého rusko-japonského územního sporu. Té minulý týden na jednání v Singapuru dosáhli ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe.

Podstatou dohody mezi Putinem a Abem je podle Kremlu návrat k sovětsko-japonské deklaraci z roku 1956, která ukončila válečný stav mezi oběma zeměmi. V dohodě, která fakticky normalizovala styky mezi znepřátelenými státy, se Sovětský svaz mimo jiné zavázal, že po podpisu mírové smlouvy mezi oběma zeměmi předá Japonsku anektovaný ostrov Šikotan a také Habomajské ostrovy, což je skupina ostrůvků v jižní části Kuril. Navzdory občasným pokusům o smír dosud mírová smlouva podepsána nebyla.

Abe podle listu Asahi v Singapuru slíbil Putinovi, že pokud Rusko Japonsku část sporných Kurilských ostrovů přenechá, nebudou na nich americké vojenské základny.

Kromě ostrovů Šikotan a Habomai Sovětský svaz po válce zabral i jihokurilské ostrovy Iturup a Kunašir, jichž se ale smlouva z roku 1956 netýká. Většinou nehostinné, nerovnoměrně osídlené ostrovy se skromnou vegetací a subarktickým klimatem Japonsko označuje za "severní teritorium" a anexi Moskvy neuznává.

Petici varující Putina před odevzdáním části jižních Kuril zorganizoval šéf sachalinské odbočky Ruské zeměpisné společnosti Sergej Ponomarjov, napsal Interfax. Kolik podpisů shromáždil, agentura neuvádí. "Lidé mně telefonují a ptají se, kde je možné petici podepsat. Protestují proti revizi druhé světové války," citoval Interfax Ponomarjova. Iniciátor petice argumentuje deklarací o státní svrchovanosti Ruské federace z roku 1990, podle níž nelze hranice státu změnit bez referenda.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov před několika dny prohlásil, že žádná "separátní smlouva" o předání části Kuril Japonsku se nechystá. Diskuse o dohodě z roku 1956 "absolutně neznamená automatické předání žádného území," konstatoval mluvčí.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

Vladimír Putin Šinzó Abe Rusko Jižní Kurily Japonsko

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy