VIDEO: Vojenská přehlídka v krutém mrazu: Petrohrad si připomíná konec nacistické blokády

Petrohrad si dnes vojenskou přehlídkou připomněl 75. výročí konce blokády tohoto druhého největšího ruského města za druhé světové války. Očekává se, že slavnostních aktů ve městě se zúčastní ruský prezident Vladimir Putin, na přehlídce na Palácovém náměstí ale přítomen nebyl, napsal server Rádia svobodná Evropa. Část obyvatel města se k demonstraci vojenské síly staví kriticky - vnímá ji jako oslavu militarismu a zneuctění obětí. Obléhání města na Něvě - tehdy nesoucího název Leningrad - německými vojsky si vyžádalo smrt stovek tisíc civilistů.

Vojenská přehlídka začala minutou ticha na památku těch, kteří zemřeli během blokády. Na Palácovém náměstí padal sníh a teplota se pohybovala kolem 18 stupňů pod nulou.

More than 2,500 soldiers and about 80 units of military equipment paraded through #PalaceSquare in #StPetersburg to mark the anniversary of the end of the #Leningrad siege by #Nazi forces in World War IIhttps://t.co/QRfSCkD0ge pic.twitter.com/MRaZd1iFmA

— THE HERETIC (@admit2sin) 27. ledna 2019

Průvodu se zúčastnilo zhruba 2500 vojáků a kadetů z vojenských akademií. Mezi 80 jednotkami s vojenským vybavením figurovaly i tanky T-34, které hrály zásadní roli v porážce nacistického Německa, dále raketové systémy a pěchotní vozidla.

Náměstím projely také raketové systémy Iskander-m, které mohou nést jadernou hlavici a jejichž umístěním do Kaliningradské oblasti Rusko znepokojilo členské státy NATO.

Před výročím podepsalo na 5000 lidí petici, v níž zástupce státu žádali, aby se přehlídka nekonala. Kritici, mezi nimiž jsou i někteří pamětníci blokády, to považují za nepatřičnou vojenskou propagandu. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov reagoval tím, že Petrohrad je známý svou "bohatou tradicí polemik".

Putin, sám petrohradský rodák, podle Kremlu položí květiny u pomníku v oblasti takzvaného Něvského pětníku, což je úzký pás země na levém břehu Něvy, z něhož se v letech 1941 až 1943 Rudá armáda opakovaně snažila prorazit nacistickou blokádu tehdejšího Leningradu. Věnce ruský prezident přinese i na Piskarevský hřbitov k soše symbolizující Matku Vlast.

Blokáda Leningradu trvala 872 dní od 8. září 1941 do 27. ledna 1943. Podle odhadů při ní zemřelo 1,2 milionu civilistů, převážně hlady, nebo na podchlazení. Ve věku jednoho roku tehdy zemřel i bratr nynějšího ruského prezidenta. Vladimir Putin se narodil až v roce 1952.

Související

Letadla, ilustrační fotografie.

Letiště v Petrohradu je dočasně mimo provoz kvůli neidentifikovanému objektu

Petrohradské letiště Pulkovo dnes dopoledne přerušilo provoz a řada letadel na ruských vnitrostátních linkách směřujících do druhého největšího města země se vrací zpět na místa startu. Informovala o tom agentura Reuters. Podle serveru Meduza byl vzdušný prostor nad Petrohradem uzavřen kvůli neidentifikovanému objektu.

Více souvisejících

Rusko Petrohrad Ruská armáda Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy