Soud v Albánii zrušil doživotí pro vraha policistů, je z toho politická krize

Důrazný nesouhlas vlády i opozice vyvolalo v Albánii rozhodnutí odvolacího soudu zmírnit vrahovi čtyř policistů doživotní trest na 25 let vězení. Zatímco z vládních míst zaznívá kritika na adresu soudců, opozice podle serveru Balkan Insight případu využila k opětnému útoku na premiéra a jeho kabinet s obviněním, že je to výsledek tajné dohody vlády se zločinci.

Odsouzený Dritan Dajti byl zadržen v roce 2009 po přestřelce, při níž zemřel jeden z jeho druhů a čtyři policisté a on sám utrpěl zranění. Dajti byl od roku 2004 na útěku, když unikl od soudu v Tiraně při procesu, v němž byl obžalován z vraždy podnikatele v roce 1999.

Proces v první instanci trval pět let, protože Dajti odmítal jmenovat svého obhájce a advokáti určení soudem ho nechtěli obhajovat. V roce 2014 soud Dajtiho konečně uznal vinným z vraždy a uložil mu doživotní trest vězení. Nejvyšší soud ale rozsudek zrušil, když dospěl k závěru, že bylo porušeno právo obžalovaného zvolit si obhájce, a kauzu postoupil odvolacímu soudu pro závažné trestné činy. Jeho pětičlenný senát minulý týden v pátek ve "zkráceném řízení" doživotní trest zmírnil.

Toto rozhodnutí vyvolalo hněvivou reakci jak vládních činitelů, tak představitelů opozice. Prezident Ilir Meta například vyzval k vyšetřování soudců a okolností vynesení verdiktu. Žádal také prověření rozsudku nejvyšší soudcovskou radou.

Ministr vnitra Sander Lleshaj verdikt označil za "zločin, jenž uráží památku policistů, kteří padli při výkonu služby". Podle něj nejvyšší soud musí rozhodnutí zrušit a "pachatelé tohoto zločinu v taláru musí čelit důsledkům toho, co udělali". Podle ministryně spravedlnosti Etildy Gjonajové jde o korupční aféru a porušení trestního řádu.

Demokratická strana, která je hlavní opoziční silou v zemi, rozhodnutí soudu rovněž kritizovala, ale reakci členů kabinetu označila za "tyátr". Rozsudek je totiž podle ní výsledkem "tajné dohody vlády se zločinem" a byl nařízen premiérem Edim Ramou. Ministerstvo spravedlnosti by prý místo prolévání krokodýlích slz mělo zveřejnit, "s kým Dajti z vězení komunikoval, koho vydíral a kdo mu zaručil svobodu".

Albánské soudy jsou často kritizované kvůli přílišné shovívavosti vůči známým zločincům, poznamenal v této souvislosti Balkan Insight. V prosinci 2016 byl z vězení propuštěn bývalý zločinecký boss Lulzim Berisha. Nejprve byl odsouzen k doživotí za nařízení šesti vražd, později mu byl trest zmírněn na 25 let a nakonec se podmínečně ocitl na svobodě.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 
Ilustrační fotografie.

Češi vybouchli v Albánii a prohráli 0:3. S postupem na Euro to tak mají nahnuté a Šilhavý také

Po čtvrtečním utkání v kvalifikaci na mistrovství Evropy se mohli Češi výrazně přiblížit k účasti na závěrečném turnaji, který příští rok proběhne v Německu. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého ale v Tiraně vybouchli a prohráli jasně 0:3. Jasně především proto, že se v bouřlivé atmosféře na nic nezmohli. Navíc od konce první půle hráli v deseti po sporném vyloučení Mojmíra Chytila. Albánie už tou dobou vedla 1:0 a ve druhé půli přidala další dvě branky a nemuselo zůstat jen u nich. Rázem se tak začíná smrákat nad účastí Čechů na Euru 2024, jelikož v kvalifikační skupině C jsou až třetí za Albánií a Polskem, ale také nad budoucností trenéra u národního týmu.

Více souvisejících

albánie soudy Edi Rama

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy