Nejoblíbenější daňové ráje. Které to jsou?

Třetina britských miliardářů – 28 z 93 - žije v tzv. daňových rájích. Patří mezi 6 800 Britů, kteří kontrolují 12 000 britských firem v jurisdikcích s nízkými daněmi. Tvrdí to britský deník The Times, který přináší seznam nejoblíbenějších daňových rájů pro britské podnikatele a společnosti.

Bahamy

Karibský ostrov je zvláště atraktivní pro starší podnikatele. Důvodem je nulová daň z příjmů, z kapitálových výnosů a z dědictví. Společnost zde nejsou povinny dodávat účetní výkazy a nemusejí platit korporátní daně.

Belize

Zahraniční podnikatele a společnosti zakládají v malém státě na pobřeží Střední Ameriky Belize International Business Company (IBC), což je offshore společnost, která uskutečňuje své podnikání mimo Belize. Do té doby, dokud příjem nepochází přímo z Belize, jsou společnosti osvobozeny od daně z příjmu. Aktiva mohou být převedena na IBC a poté předána příjemci bez nutnosti platit daň z dědictví. Země nezveřejňuje informace ohledně vlastníků společností a o jejich finanční situaci.

Britské Panenské ostrovy

Zahraniční investoři zde nemusí platit žádnou osobní daň z celosvětových příjmů, včetně zisků z prodeje akcií nebo majetku, ani žádnou dědickou či darovací daň. V podstatě jsou povinní jen platit kolkovné ve výši 12%, pokud kupují nebo prodávají nemovitosti na ostrově. Nicméně, tento rajský stav je v ohrožení. Velká Británie vydala nařízení, že Britské Panenské ostrovy a jiné zámořská území, včetně Bermud a Kajmanských ostrovů, musí  zveřejnit veřejný záznam o vlastnictví akcií do roku 2023.

Kajmanské ostrovy

Na Kajmanských ostrovech jednotlivci neplatí daň z příjmu. Pokud zisky pochází mimo ostrovy, společnosti nemusí platit daně ze svých zisků. Proto jsou ostrovy dlouhodobě oblíbeným daňovým rájem pro řadu společností. Na ostrovech je tak více registrovaných firem než obyvatel – 90 000 proti 60 000.

Normanské ostrovy

Na ostrově Jersey mohou bohatí obyvatelé zažádat o zvláštní sazbu daně, pokud si pronajmou nebo koupí nemovitost v hodnotě více než 1,75 milionů liber. Pokud ukáží, že nějakým způsobem pomáhají ostrovu, mohou platit jen 20% daň z příjmů až do výše 145 000 liber. Po tomto zaplatí pouze 1% daň z celosvětového příjmu. Společnosti nejsou zdaněny, pokud nejsou finančními firmami. Na ostrově Guernsey každý, kdo zde žije více než půl roku, má právo na omezení daňové povinnosti ze zahraničního příjmu do výše 130 000 liber.

Ostrov Man

Od roku 2006 na tomto ostrově v Irském moři mezi Anglií, Skotskem, Irskem a Walesem mají bohatí rezidenti možnost omezit jejich daňovou povinnost za daň z příjmů na 175 000 liber ročně, namísto 20% daně z celosvětových aktiv, kterou by jinak platili. Neexistuje zde žádná dědická daň ani kolkovná daň za nákup nemovitostí a většina společností nemusí platit daň z příjmu právnických osob ani za vyplácení dividend a kapitálových zisků.

Monako  

V jenom z nejoblíbenějších a nejznámějších daňových rájů se nemusí platit daň z příjmu fyzických osob ani dědická daň, pokud je majetek předán manželovi nebo dítěti. Proto zde žije v přepočtu na počet obyvatel nejvíce milionářů na světě. V Monaku je nicméně velmi drahé bydlení, náklady spojené s pořízením nemovitosti jsou asi 15%. Právě do Monaka se rozhodl loni v srpnu odstěhovat nejbohatší Brit a vášnivý zastánce Brexitu, miliardář Jim Ratcliffe.

Související

Více souvisejících

bahamy Monako Velká Británie daň

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy