Konec demokratické společnosti? Německou profesorku chtějí vyhodit za konferenci o závoji

Muslimské závoje stále vyvolávají značné kontroverze. Na vlastní kůži to pocítila i německá profesorka Susanne Schröterová, která se tématu věnuje dlouhodobě. Někteří muslimští studenti ji obvinili, že její plánová konference propaguje islamofobii. Schröterová se proti jejich kritice ostře vymezila s tím, že to je ohrožení svobodné diskuze.

Plánovaná konference pod názvem „ Islámský závoj – symbol důstojnosti nebo útlaku?“ na Frankfurtské univerzitě by se měla uskutečnit 8. května. Malá skupina studentů kritizuje konferenci s tím, že šíří islamofobní nálady a volá po rezignaci Schröterové.

Zuher Jazmati, člen iniciativy (Univerzita proti protimuslimskému rasismu - Uni gegen antimuslimischen Rassismus) řekl stanici Deutsche Welle (DW), že si „ nemyslíme, že by měl být učiněn hodnotový úsudek o tom, zdali nosit závoj či ne.“ Podle něj takový úsudek je nepříjemný, představuje zátěž pro každou ženu, která závoj nosí a podporuje násilí proti muslimským ženám.

Britský list The Telegraph poukázal na anonymní istagramový účet, na kterém studenti pod hastagem „Schröterová pryč“ (Schröter_raus“) obvinily událost, že „hraje do karet radikální pravici.“

„Zvláště dnes, s rostoucí přitažlivostí krajně pravicového populismu, ženy nesoucí šátek v Německu, jsou oběťmi násilí,“ uvedl příspěvek na účtu. Ten už nyní nefunguje.

„ Obvinění z islamofobie se stalo všeobecným argumentem proti případné kritice islámu,“ uvedla . Schröterová. „Pokud svoboda projevu již není možná, pak je to konec svobodné demokratické společnosti."

DW poukazuje, že Schröterová je známá pro své kritické názory na adresu islámských závojů. V srpnu minulého roku na konferenci neziskové organizace pro práva žen Terre des Femmes uvedla, že zahalování omezuje ženskou svobodu a že je často „spojeno s celou řadou omezení.“

Jazmati kromě Schröterové kritizuje i další účastníky konference jako např. německou novinářku Alice Schwarzerovou, která publikuje feministický magazín Emma; nebo Necla Kelekovou, německou kritičku islámu tureckého původu. „ Když diskutujeme o tomto tématu, měli bychom tak učinit se ženami, které mají na sobě závoj, aby mohli mluvit sami za sebe,“ sdělil Jazmati DW.

Schröterová však upozorňuje, že bude přítomná např. i feministická muslimka Dina El-Omariová, která nosí závoj. „Univerzity jsou místem pro diskuse, nikoli místem, kde malé lobbistické skupiny rozhodují o tom, co může a nemůže být řečeno,“ uvedla.

Profesorka našla zastání u AstY, německého obecného studentského výboru, který se protestů distancoval. „ Téma šátku se nám zdá být výmluvou,“ uvedla feministická poradkyně výboru Fatma Keserová. „Myslíme si, že je důležité zkoumat islám. Nenávistivá kampaň tomu chce zabránit.“

Za Schröterovou se postavila i „prezidentka univerzity Birgitta Wolffová. „Prohlášení jako„ Schröterová_pryč “jsou nad rámec jakéhokoli vědeckého či demokratického diskurzu. Jsou proto nepřijatelné. Takové výpovědi nemají nemají nic společného s požadavky na kvalitu akademického diskurzu a nejsou hodné každého, kdo se identifikuje jako člen naší univerzity."

Podle Wolffové je pořádání konferencí v agendě Schröterové jako vedoucí oddělení zabývajícího se islámem. Podle ní její oponenti fungují jako „samozvaná diskurzivní policie“. Wolffová stojí za tím, že je třeba stát za „svobodou vědy a akademického diskurzu.“

DW poukazuje, že německá asociace profesorů a lektorů (DHV) mezitím varovala, že svoboda projevu je na německých univerzitách ohrožena. Prezident DHV Bernhard Kempen trvá na tom, že „nesouhlasné názory musí být respektovány a tolerovány“, zatímco bojkot, napadání či násilí musí být zcela odmítnuty.

Související

Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Tálibán ženám v Afghánistánu zakázal leteckou dopravu bez mužského doprovodu

Afghánské hnutí Tálibán dál zpřísňuje pravidla týkající se žen, v pátek jich několik desítek nesmělo na kábulském letišti nastoupit na palubu letadel, protože cestovaly bez mužského doprovodu. Informovala o tom dnes agentura AP. Zákaz se dotknul i žen s dvojím občanstvím, které se vracely domů do zahraničí, uvedl nejmenovaný afghánský činitel.
Mešita

Úřady na severu Francie zavřely mešitu, kázání podle nich podněcovaly nenávist

Francouzské úřady dnes nařídily uzavření mešity ve městě Beauvais, protože tamní kázání podle nich podněcovaly nenávist, vyzývaly k násilí a obhajovaly džihád. Svatostánek v Beauvais, zhruba 100 kilometrů severně od Paříže, se musí rozhodnutí úřadů podřídit do 48 hodin, bude zavřený šest měsíců, uvedla AFP s odvoláním na prefekturu.

Více souvisejících

islám Muslimové Německo univerzity

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy