Útočník pobodal čtyři novináře. Důvodem byl Stalin

Čtyři novináři v jižním ruském městě Stavropol byli pobodáni nejmenovaným mužem. Důvodem bylo, že mu odmítli otisknout článek o sovětském diktátorovi Josifu Stalinovi.

Incident se stal v redakci novin Rodina, které vydává ruská komunistická strana, uvedl guvernér regionu. Nejmenovaný útočník byl vzat do vazby. Pouze šéfredaktor byl hospitalizován.

„ „[Podezřelý] mluvil s šéfredaktorem, pak vytáhl nůž a zaútočil na něj a na tři další zaměstnance, když už byl zadržován,“ sdělila dcera šéfredaktora Nikolaje Bondarenkova, Světlana Bondarenková, ruským novinám Novaja gazeta.

Sedmdesátiletý muž napadl novináře poté, co požadoval, aby šéfredaktor zveřejnil jeho článek o Stalinovi, řekl agentuře Interfax člen regionálního shromáždění, Viktor Lozovoj. „ Když mu bylo řečeno, že [redakční] rada se rozhodne, vytáhl lovecký nůž a napadl šéfredaktora," uvedl Lozovoj.

Útočník má být duševně nemocný a být postrádán jeho rodinou, uvádí ruská stanice RT. Policii měl říci, že plánoval zabít šéfredaktora „pro Stalina“ a vyvolat „veřejné pobouření“.

Stalin stále zůstává velmi rozdělující postavou v ruské společnosti. Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že více než 50% Rusů jej vnímá pozitivně, což je největší procentuální podíl za posledních let.

Jiný průzkum však ukázal, že jen 5% respondentů by chtělo žít v době jeho vlády. Dle sociologů vzrůstající pozitivní hodnocení Stalina se týká jeho jako mýtické postavy, která měla zachránit Rusko před genocidou ze strany nacistického Německa, spíše než skutečného historického sovětského diktátora.

Související

Více souvisejících

Rusko Josif Stalin útok

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy