Albánie na prahu občanské války? Socialisté hrozí sesazením prezidenta

Albánští vládnoucí socialisté dnes dali najevo záměr sesadit hlavu státu poté, co se prezident Ilir Meta o víkendu vyslovil proti konání komunálních voleb 30. června kvůli politickému napětí v zemi, napsala agentura AFP. "Parlament bude ve čtvrtek jednat o přijetí usnesení ohledně sesazení prezidenta," uvedli poslanci v prohlášení.

Prezident Meta dnes novinářům zopakoval, že zrušení komunálních voleb představuje "jedinou možnost", jak se "vyhnout občanskému konfliktu a destabilizaci země".

Do ulic Tirany o víkendu opět vyšly tisíce příznivců albánských opozičních stran, kteří obviňují levicovou vládu premiéra Ediho Ramy z korupce a napojení na organizovaný zločin a žádají její demisi. Vláda tato obvinění odmítá. Někteří protestující na policisty házeli zápalné lahve, policie proti nim použila slzný plyn.

Prezident přistoupil ke zrušení voleb, protože podle jeho slov "současné okolnosti nevytvářejí nezbytné podmínky pro konání spravedlivých a demokratických voleb". Hlasování se mělo konat 30. června. Opoziční strany měly v plánu komunální volby bojkotovat a hrozily, že zabrání jejich konání.

"Strany musí rychle dospět k dohodě o východisku ze slepé uličky. Bez opozice nebudou volby ani svobodné, ani demokratické," vysvětloval Meta. Hrozí podle něj zmaření šancí na zahájení rozhovorů o vstupu země do Evropské unie.

Socialisté, kteří mají většinu v parlamentu, naopak soudí, že prezident porušil ústavu. Podle šéfa vlády má prezidentovo stanovisko "nulovou" váhu.

"Ať se to prezidentovi líbí, anebo nikoliv, volby se budou konat 30. června," prohlásil premiér Rama před poslanci své strany. "Albánie není prezidentská republika. Meta ztratil právo zastávat svou funkci," dodal.

Podobně jako prezidentovo rozhodnutí o zrušení voleb, tak i parlamentní usnesení o sesazení hlavy státu by nakonec měly skončit u ústavního soudu, poznamenala agentura AFP. Připomněla současně, že jak ústavní, tak i nejvyšší soud momentálně nefungují kvůli hluboké reformě albánské justice, spuštěné před třemi lety pod tlakem Spojených států a Evropské unie. Cílem je vykořenit rozsáhlou korupci v albánském soudním systému a zajistit jeho skutečnou nezávislost na politicích.

Opoziční vůdci požadují konání předčasných parlamentních voleb. Spojené státy a Evropská unie je vyzvaly, aby se distancovali od násilností, usedli s vládními představiteli k jednacímu stolu a pokusili se politickou krizi vyřešit. Summit EU má 19. června rozhodovat o případném otevření přístupových jednání s Albánií.

Opoziční demonstrace se v Albánii konají pravidelně od února. Hlavní opoziční síla, středopravá Demokratická strana, požaduje odstoupení kabinetu vládnoucí Socialistické strany Albánie (PSSh). Protesty často provázejí násilnosti a střety s policií.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 
Ilustrační fotografie.

Češi vybouchli v Albánii a prohráli 0:3. S postupem na Euro to tak mají nahnuté a Šilhavý také

Po čtvrtečním utkání v kvalifikaci na mistrovství Evropy se mohli Češi výrazně přiblížit k účasti na závěrečném turnaji, který příští rok proběhne v Německu. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého ale v Tiraně vybouchli a prohráli jasně 0:3. Jasně především proto, že se v bouřlivé atmosféře na nic nezmohli. Navíc od konce první půle hráli v deseti po sporném vyloučení Mojmíra Chytila. Albánie už tou dobou vedla 1:0 a ve druhé půli přidala další dvě branky a nemuselo zůstat jen u nich. Rázem se tak začíná smrákat nad účastí Čechů na Euru 2024, jelikož v kvalifikační skupině C jsou až třetí za Albánií a Polskem, ale také nad budoucností trenéra u národního týmu.

Více souvisejících

albánie Edi Rama Ilir Meta

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy